Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policijas rīcībā nav informācijas par FIB meklētā hakera atrašanos Latvijā

© Scanpix

Latvijas policijas rīcībā nav informācija par ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) meklētā Krievijas pilsoņa Alekseja Belana atrašanos Latvijā.

Valsts policija (VP) ir informēta par to, ka FIB meklē šādu personu, taču policijas rīcībā nav ziņu, ka persona varētu atrasties Latvijā, aģentūrai LETA teica VP preses pārstāvis Dairis Anučins.

Meklētais vīrietis iepriekš par citiem pārkāpumiem nav bijis VP redzeslokā, norādīja Anučins.

Jau ziņots, ka Vašingtona pagājušā nedēļā izsludināja jaunas sankcijas pret Krieviju, tādējādi reaģējot uz kiberuzbrukumiem, kam ASV prezidenta vēlēšanu priekšvakarā tika pakļautas Savienoto Valstu politiskās institūcijas. Sankcijām pakļauti gan Krievijas izlūkdienesti, gan uzņēmumi, gan fiziskās personas.

Papildus Baltā nama izsludinātajām sankcijām ASV Finanšu ministrija sankcijām pakļāvusi divus Krievijas pilsoņus - Jevgēņiju Bogačovu un Alekseju Belanu, kas sen jau atradušies FIB meklētāko personu sarakstā.

Jau pirms pāris gadiem FIB vietnē ievietotā informācija liecina, ka 1987.gadā Rīgā dzimušais Belans tiek turēts aizdomās par trīs lielu ASV e-komercijas kompāniju datorsistēmu uzlaušanu un lietotāju datu nozagšanu laika posmā no 2012.gada janvāra līdz 2013.gada aprīlim.

Pēc miljoniem lietotāju konta datu un paroļu nozagšanas Belans iegūtās datu bāzes pārdevis.

Par informāciju, kas ļautu aizturēt Belanu, FIB piedāvā līdz 100 000 ASV dolāru (52 100 latu) atlīdzību.

Pēc FIB rīcībā esošās informācijas, Belans var atrasties Krievijā, Grieķijā, Latvijā, Maldivu salās vai Taizemē. Tobrīd viņa pēdējā zināmā atrašanās vieta bija Atēnas.