Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Trīs gadi pēc Zolitūdes. Vainīgie joprojām nav sodīti

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pirms trim gadiem Rīgā, Zolitūdē, lielveikalam Maxima sagruva daļa no jumta, zem drupām aprokot pircējus, citus ēkas apmeklētājus un darbiniekus. Pulkstenis rādīja 17.41. Pulksten 19.04 vēlreiz nogruva daļa konstrukciju, aprokot trīs glābējus un zem gruvešiem iesprostotos cilvēkus. Šodien ir Zolitūdes traģēdijas trešā gadadiena.

Kopš 2013. gada 21. novembra 54 cilvēku vairs nav, viņi aizgāja bojā Zolitūdes traģēdijā. Taču cilvēku, kurus traģēdija ir ietekmējusi, ir daudz vairāk. Vairāki no cietušajiem ir aizsaulē, vēl pat nesagaidot tiesāšanās rezultātus.

Augusta nogalē aizsaulē aizgāja zem lielveikala drupām mirušas sievietes māte. Kopā ar vīru abi audzināja divus mazgadīgus mazbērnus, kuri 2013. gada 21. novembrī zaudēja mammu Inu. Tēta vēstule mirušajai meitai publicēta grāmatā Atceries Zolitūdi. Sāpīga un aizkustinoša. Atceroties 21. novembra notikumus, viņš raksta: «Viss, kas mums atlika - gaidīt.»

Nesagaidīja…

Inas mamma nesagaidīja tiesas beigas. Šā gada septembrī biedrības Zolitūde 21.11. vadītāja Regīna Ločmele-Luņova sacīja: «Zolitūdes traģēdijas gadījumā cietušā tiesības jau tika pārkāptas, jo pa šo laiku četri cilvēki ir miruši, nesaņemot kompensācijas civiltiesiskajos procesos, ko saņems citi.» (skat. providus.lv)

54 balti baloni

Šodien no pulksten 17.15 līdz 18 biedrība Zolitūde 21.11. rīko piemiņas pasākumu Zolitūdes traģēdijas vietā Priedaines ielā 20. Pieminot bojāgājušos, skanēs sēru mūzika, tiks iededzinātas sveces pie pagaidu memoriāla. No pulksten 17.40 līdz 17.44 Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki iedarbinās sirēnu par godu bojāgājušiem kolēģiem - glābējiem.

Tiks nosaukti visu 54 bojāgājušo cilvēku vārdi, un šo cilvēku ģimenes kā simbolu aizgājušajām dvēselēm debesīs palaidīs 54 baltus balonus.

Grāmatā (ne)ierakstīta vēsture

Jau no pulksten 16.30 šodien pie pagaidu memoriāla pēdējo reizi būs iespēja par ziedojumiem saņemt biedrības izdoto piemiņas grāmatu Atceries Zolitūdi, liecina informācija biedrības feisbuka lapā.

Grāmatā savas atmiņas par bojāgājušajiem uzrakstījuši tuvinieki. Kāds uzrakstījis atvadu vēstuli, cits skopos vārdos pateicis būtiskāko. Tā ir ļoti intīma grāmata, jo atklāj cilvēku sāpes, un, lai tās lasītu, vēl pārāk maz laika pagājis. Tā ir piemiņas grāmata tiem, kuri neizdzīvoja, un tiem, kas izdzīvoja. Tā ir pavisam nesena vēsture, kas nosauc vārdos un uzvārdos visus - dzīvos, mirušos, glābējus.

Ir cilvēki, kuri nevēlējās savu mīļo cilvēku piemiņu iemūžināt grāmatā, kuras izdošanu finansēja SIA Maxima Latvija. Tāpat kā tagad nepiekrīt SIA Maxima Latvija un SIA Tineo piedāvājumam: maksājums ģimenēm 100 000 eiro apjomā par katru bojāgājušo ģimenes locekli, kas ļautu izbeigt tiesāšanos civillietās pret šiem uzņēmumiem. Līdz novembra vidum Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā bija saņemti 20 pieteikumi no cietušajiem par atteikšanos no morālajām kompensācijām.

Tiesāšanās turpinās

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta, ko ierosināja nepilnus divus gadus pēc traģēdijas, nav noslēgusies. Grūti prognozēt, kad tiesvedībām - gan krimināllietai, gan civilprasībām - varēs pielikt punktu. Prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzības deviņām personām - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Vērtējot šīs lietas izskatīšanas tempu un termiņus, pagājušā gada janvārī tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs raidījumā Krustpunkti sacīja: «Ideāli būtu ne vairāk kā divi gadi.» Diez vai tādā tempā šo lietu izskatīs.

***

PAR ZOLITŪDES LIETU

• Pirmā tiesas sēde Zolitūdes lietā notika 2015. gada decembrī.

• Šobrīd sēdes notiek Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā, kur tiek uzklausīti liecinieki.

• SIA Maxima Latvija un SIA Tineo panākušas vienošanos ar cietušo pārstāvjiem par maksājumiem ģimenēm 100 000 eiro apjomā par katru bojāgājušo ģimenes locekli. Pirmās vienošanās tika parakstītas ar ģimenēm, kuras pārstāv advokāts Aldis Gobzems - cietušo pārstāvis lielākajai daļai lietu. Par iespēju parakstīt vienošanos informē advokāts Gobzems un biedrība Zolitūde 21.11. Bojāgājušo piederīgie var vērsties SIA Maxima Latvija, zvanot uz informatīvo tālruni 80002020 (katru dienu no pulksten 8 līdz 22) vai rakstot epastu uz info@maxima.lv.