Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Valsts policijai piegādātas līgumam neatbilstošas automašīnas; uzsāktas disciplinārlietas

© F64

Valsts policija (VP) ir noslēgusi dienesta pārbaudi attiecībā uz auto iepirkumu, kas tika veikta ar mērķi noskaidrot, vai policijai iepirkuma ietvaros piegādātās “Citroen” automašīnas atbilst līgumā noteiktajām prasībām un vai par konkrēto iepirkumu atbildīgās VP amatpersonas un darbinieki ir rīkojušies pietiekami rūpīgi.

VP aģentūru LETA informēja, ka policija ir noslēgusi dienesta pārbaudi attiecībā uz auto iepirkumu, lai noskaidrotu, vai policijai piegādātās "Citroen" markas automašīnas atbilst līgumā noteiktajām prasībām un vai par konkrēto iepirkumu atbildīgās VP amatpersonas un darbinieki ir rīkojušies pietiekami rūpīgi. VP ir konstatējusi līguma nepienācīgu izpildi no auto piegādātāja puses, savukārt dienesta pārbaudē konstatēti iespējami disciplinārpārkāpumi atbildīgo VP amatpersonu un darbinieku rīcībā.

No auto ražotāja Francijā saņemts apliecinājums, kas apstiprina, ka policijai piegādātās automašīnas nav atbilstošas līgumā noteiktajām prasībām attiecībā uz izmešu sertifikātu. Lai arī iepirkuma prasībās auto dzinējiem bija jāatbilst "EURO 6" izmešu sertifikātam, šobrīd no auto ražotāja saņemtais apliecinājums parāda, ka VP saņēmusi automašīnas ar "EURO 5" dzinējiem.

Uzņēmuma "A26" pārstāvis TV3 pauda, ka uzņēmums nav izdarījis nekādus pārkāpumus, jo VP iepirkumā norādīts, ka automašīnām jāatbilst "EURO 6" izmešu sertifikātam, nevis jābūt ar "EURO 6" dzinēju. Piegādātās automašīnas, lai gan ir ar "EURO 5" dzinēju, esot pielāgotas "EURO 6" izmešu sertifikātam.

Piegādātājs plāno tuvākajā laikā iesniegt VP dokumentus, kas pierādītu, ka uzņēmums neesot pieļāvis pārkāpumus.

Saņemtie ražotāja apliecinājumi par pieņemto auto neatbilstību iepirkumā izvirzītajām prasībām, kā arī VP veiktajā dienesta pārbaudē iegūtā informācija liecina, ka policijas darbinieku, kuru uzdevums bija šī iepirkuma līguma realizācija un auto pieņemšana, rīcība bijusi neprofesionāla un pavirša.

Līdz ar to VP priekšnieks Ints Ķuzis šodien, pamatojoties uz Iekšējās kontroles biroja dienesta pārbaudes laikā iegūtajiem faktiem, nolēmis sākt disciplinārlietas attiecībā uz trim personām - divām VP amatpersonām un vienu darbinieku. Tāpat viena no šīm personām atstādināta līdz disciplinārlietas izmeklēšanas noslēgumam.

Vienlaikus materiāli, kas iegūti dienesta pārbaudes laikā, nosūtīti arī Iekšējās drošības birojam, lai šo darbinieku rīcība tiktu vērtēta arī no kriminālprocesuālā viedokļa. Iekšējās drošības biroja pārstāve Diāna Petersa aģentūrai LETA apliecināja, ka birojs ir saņēmis VP materiālus un ir sākta resoriskā pārbaude, lai izvērtētu, vai ir pamats kriminālprocesa ierosināšanai.

VP arī nosūtījusi komersantam, auto piegādātājam, vēstuli par to, ka piegādātais autotransports neatbilst noslēgtā iepirkuma līguma kritērijiem un līdz nākamā gada 1.janvārim uzņēmējam jāpiegādā policijai līgumam atbilstoši transportlīdzekļi. Līdz pienācīgai līguma izpildei no komersanta puses VP turpinās lietot tās rīcībā pašreiz esošās automašīnas, lai būtu iespējams nodrošināt policijas uzdevumu un darbinieku dienesta pienākumu izpildi.

Savukārt, ja komersants nepiegādās līgumam atbilstošas automašīnas noteiktajā laikā, tiks izskatīts jautājums par līguma pārtraukšanu.

Jau ziņots, ka līdz šim lielākajā automobiļu iepirkumā VP konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība "A26" nodevusi pavisam citas, līgumam neatbilstošas mašīnas. Turklāt pastāvēja aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar dokumentiem, iepriekš ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru "EURO 6".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, pilnsabiedrība "A26" pērnā gada decembrī dibināja SIA "Auto Īle un Herbst", SIA "Ad Rem auto", SIA "Auto 26". Visi uzņēmumi saistīti ar uzņēmēju Māri Īli.