Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

AT negroza cietumsodu apsūdzētajam par šausminošu slepkavību

© f64/ Aivars Ķesteris

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien negrozīja 20 gadu cietumsoda piespriešanu par autovadītājas noslepkavošanu ar pudeles lausku apsūdzētajam vīrietim.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu Vidzemes apgabaltiesas lēmumu, ar kuru apsūdzētais sodīts ar brīvības atņemšanu uz 20 gadiem un naudas sodu piecu minimālo mēnešalgu jeb 1800 eiro apmērā.

AT atzina, ka Vidzemes apgabaltiesa, lemjot par apsūdzētajam nosakāmo pamatsodu, pareizi piemērojusi judikatūrā un tiesību doktrīnā izteiktās atziņas. Līdz ar AT lēmumu spēkā paliek arī tiesas piespriestās kompensācijas par labu cietušajiem - attiecīgi 1000 eiro un 28 000 eiro, kā arī par labu valstij noteiktā 1600 eiro kompensācija.

AT gan atcēla Vidzemes apgabaltiesas lēmumu un Gulbenes rajona tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam noteikto papildsodu - probācijas uzraudzību -, jo likuma sankcija noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas brīdī šādu papildsodu neparedzēja. Šajā daļā AT kriminālprocesu izbeidza.

AT lēmums nav pārsūdzams.

LETA jau ziņoja, ka pērn Gulbenes rajona tiesa vīrietim piespriedusi 20 gadu ilgu cietumsodu, kā arī probācijas uzraudzību uz trīs gadiem. Tiesa atzinusi viņu par vainīgu šī paša nozieguma laikā pastrādātajā zādzībā. Par zādzības izdarīšanu viņam piespriests naudas sods piecu minimālo mēnešalgu jeb 1800 eiro apmērā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja prokuratūrā, apsūdzības uzturētāji uzskata, ka apsūdzētā persona, atrodoties uz autoceļa, nobalsoja vieglo automašīnu, lai nokļūtu sev vēlamajā galamērķī. Nobalsotās automašīnas vadītāja jau iepriekš vairākkārt bija vedusi apsūdzēto bez atlīdzības savā automašīnā.

Brīdī, kad apsūdzētais vīrietis iesēdās automašīnā, viņš bija alkohola reibumā un braukšanas laikā turpināja lietot alkoholu.

Vēlāk apsūdzētais pret automašīnas durvīm sasita alkohola pudeli, par ko automašīnas vadītāja izteica viņam aizrādījumu un apstājās ceļa malā.

Reaģējot uz to, vīrietis kļuva agresīvs un ar pudeles lausku iedūra cietušajai kaklā. Pēc tam apsūdzētais ar stikla lausku turpināja griezt cietušās kaklu. No gūtajiem ievainojumiem cietusī sieviete mira.

Pēc sievietes noslepkavošanas apsūdzētais piesavinājās cietušās automašīnu un personiskās lietas. Apsūdzētais ar nozagto automašīnu aizbrauca uz neapdzīvotām mājām, kur paslēpa sievietes līķi un aizdedzināja mašīnu.