Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Policija izmeklē liela daudzuma metāla iespējamo zādzību Valmierā

© f64.lv

Valsts policija (VP) izmeklē liela daudzuma metāla iespējamo zādzību no kādreizējās maizes ceptuves Valmierā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Raidījums ziņo, ka zādzība notikusi pirms pusotra gada īpašumā Leona Paegles ielā 47. Teritorijas īpašniece ir likvidējamā AS "Latvijas Krājbanka", kas to uzskata par zādzību.

Banka grasījusies īpašumu pārdot, taču pirms izsoles 2014.gada beigās atklājusi, ka objektā demontētas metāla grīdas, elektromotori, apkures radiatori, astoņi graudu bunkuri, skurstenis un citi metāla izstrādājumi. Daļa no metāla izstrādājumiem jau bijuši izvesti, bet daļa sagatavoti izvešanai. Nodarītie zaudējumi esot lēšami 100 000 eiro apmērā.

Raidījums ziņo, ka metāla objektu demontāžu veikusi nu jau likvidētā metāllūžņu vairumtirgotāja SIA "Stingers Vidzeme". Uzņēmuma bijušais valdes priekšsēdētājs Artis Jurciņš raidījumam nekomentēja situāciju.

Tomēr raidījuma rīcībā nonācis "Stingers Vidzeme" skaidrojums apdrošināšanas speciālistiem. Tajā Jurciņš norāda, ka uzņēmums 2014.gada decembrī vienojies ar SIA "Tirdzniecības pakalpojumi" par metāllūžņu iepirkšanu. "Pamatojoties uz minēto, mēs uz tiesiska pamata esam ieguvuši īpašumtiesības uz attiecīgajiem metāllūžņiem," norādīts skaidrojumā.

Taču ne minētajai firmai, ne personām īpašums nepiederēja. Tās arī neatradās nomas attiecībās ar "Latvijas Krājbanku". Līdz ar to metāllūžņu izvedēji, vai nu nepārliecinājās par īpašniekiem vai informāciju ignorēja, skaidro raidījums. "Stingers Vidzeme" kā par lūžņiem samaksājis 18 000 eiro.

Notikušo izmeklē policija un aizdomās pagaidām nevienu neturot. "Notiek joprojām aktīvs darbs. Mēs nevaram prognozēt nedēļas mēnešus, bet varētu būt tā, ka process tomēr nebūs bez rezultātā un policijai izdosies notvert personas, kas ir iesaistītas šajā procesā," saka Valsts policijas Vidzemes reģiona pārstāve Sintija Virse.

No apdrošinātājiem prasījuma tiesības ieguvušās kompānijas "Dominium Insurance Consulting" pārstāve Inese Šulte uzskata, ka notikušais bijis "labi izplānots noziedzīgais nodarījums un viennozīmīgi iesaistītas vairākas personas."

Savukārt par metāllūžņu jomu atbildīgajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā uzskata, ka izvedējam "Stingers Vidzeme" "pēc normālas uzņēmējdarbības principiem" pienācās noskaidrot, vai pārdevējs ir metāla īpašnieks. Tomēr reaģēt ministrija nevar. Tā var vērtēt, vai metāllūžņu plači pilda vides prasības, bet biznesa prakses likumība ir Valsts policijas kompetencē.