Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Aizdomas, ka sarunāts uzvarētājs "Altum" rīkotā konkursā par svinību rīkošanu

© F64

Valsts policija ierosinājusi kriminālprocesu par finanšu attīstības institūcijas "Altum" rīkotu iepirkumu par vakara pasākuma rīkošanu vienai no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā konferencēm, kurā par uzvarētāju atzina uzņēmumu "Luka Group", kam samaksāti 7 000 eiro, vēsta LTV raidījums "De facto".

Kriminālprocess sākts par faktu, apsūdzēto tajā šobrīd nav. "Tiek pārbaudīts gan tas, kā minētie līdzekļi tika izmantoti, gan tas, vai iepirkuma process atbilst likumam, notiek aktīvā izmeklēšana. Kriminālprocess uzsākts pēc krimināllikuma 177.panta 2.daļas par iespējamu krāpšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās," pastāstījis Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Uzņēmums "Luka Group" pēdējos gados saimniecisko darbību nav veicis un ilgu laiku atradies likvidācijas procesā. Iepirkumā uzvarējušā uzņēmuma "Luka Group" līdzīpašniece un vadītāja ir Inese Lukaševska, kurai, pēc raidījuma vēstītā, varētu būt ciešākas saites ar konferences projekta koordinatoru, tolaik "Altum" darbinieku Gundaru Pētersonu.

Pērn decembrī, trīs mēnešus pirms konkursa izsludināšanas, Pētersons un Lukaševska vairākkārt tikušies un apsprieduši kādam pasākumam piemērotas telpas. Šā gada sākumā sarakste par telpu meklējumiem turpinājusies, bet Pētersons nosūtīja Lukaševskai cita pasākuma vīziju tai pašai konferencei. Kamēr risinājusies sarakste, Pētersons arī apmeklējis vienu no Lukaševskas rīkotajiem pasākumiem. Lukaševskas bijušie kolēģi raidījumam teikuši, ka Lukaševska esot uzsvērusi, ka Pētersons varot palīdzēt sadarbībai ar kādu no Eiropas prezidentūras pasākumu pasūtītājiem. Pētersons, kurš kopš jūlija vairs nav "Altum" darbinieks, to noliedz. Pētersons apgalvojis, ka sarunas veicis arī ar citiem nozares pārstāvjiem.

Savukārt Lukaševska skaidrojusi, ka gada sākumā konflikta dēļ viņa aizgājusi no iepriekšējas darba vietas, bet piedalīties "Altum" iepirkumā vēlējusies tik un tā, tāpēc "atdzīvinājusi" neaktīvo uzņēmumu.

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš skaidro, ka pagaidām nevar vērtēt informāciju par komunikāciju starp Pētersonu un Luksaševsku: "Ir atšķirība starp normālu priekšizpēti pirms iepirkuma izsludināšanas un likuma pārkāpumu. Ja persona, kas toreiz strādāja "Altum", būs veikusi pretlikumīgas darbības, ja tas tiks pierādīts, mēs pret viņu vērsīsimies par katru pierādīto centu."