Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Lūgts sākt kriminālvajāšanu pret Girsu

© F64

Drošības policija (DP) šodien Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret vienu no partijas "Par dzimto valodu!" līderiem Illarionu Girsu.

Kriminālvajāšanu pret Latvijas pilsoni lūgts sākt saistībā ar 2014.gada novembrī interneta vietnē illarion.lv publicēto rakstu. Apsūdzību lūgts uzrādīt pēc Krimināllikuma panta, kas paredz atbildību par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu pārraides sistēmu, aģentūru LETA informēja DP.

Kriminālprocess tika sākts 2014.gada novembrī pēc diviem Krimināllikuma pantiem par PSRS īstenotā genocīda un kara nozieguma pret Latviju publisku slavināšanu vai noliegšanu, kā arī par valsts simbola zaimošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā tika nopratināts publikācijas autors, kā arī veiktas vairākas ekspertīzes, taču šo un citu izmeklēšanas darbību rezultātā netika iegūti pierādījumi tam, ka būtu izdarīts noziedzīgs nodarījums par iepriekšminētajiem Krimināllikuma pantiem.

Vienlaikus, izvērtējot ekspertīžu rezultātus un kriminālprocesa materiālus kopumā, izmeklētājs konstatēja, ka ir savākti pietiekami pierādījumi par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko ir paredzēta atbildība Krimināllikuma pantā par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu.

Līdz ar to Girsam draud brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods.

Jau ziņots, ka DP 2013.gada darbības pārskatā Girss tika minēts starp aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā.