Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Grib sodīt personas, kas neziņo par noziegumiem pret bērniem

© F64

Tiesībsargs Juris Jansons rosina grozīt Krimināllikumu, tajā paredzot kriminālatbildību, ja persona, kas ir noziedzīga nodarījuma izdarītāja ģimenes loceklis vai dzīvo ar to kopējā saimniecībā, zina, bet neinformē tiesībsargājošās institūcijas par nodarījumu pret nepilngadīgās personas tikumību un dzimumneaizskaramību.

Šodien Saeimas Juridiskajā komisijā Jansons informēja, ka, ja soda sankciju paaugstināšanas rezultātā visi noziedzīgie nodarījumi pret nepilngadīgo personu tikumību un dzimumneaizskaramību kļūtu par smagiem vai sevišķi smagiem, neziņotājus varēs saukt pie kriminālatbildības.

Tiesībsarga birojs secinājis, ka esošā Krimināllikuma redakcija ierobežo to personu loku, kuras būtu saucamas pie kriminālatbildības par neziņošanu.

Biroja pārstāvji norādīja, ka vairums noziegumu pret nepilngadīgo personu tikumību un dzimumneaizskaramību notiek tieši ģimenē. Nemainot esošo Krimināllikuma redakciju vai neparedzot citu regulējumu, netiks pēc iespējas efektīvāk aizsargātas nepilngadīgās personas, uzskata Tiesībsarga birojā.

Tiesībsarga biroja ieskatā situāciju varētu atrisināt, ja personas, kuras zina, ka pret nepilngadīgo tiek veikts noziedzīgs nodarījums, bet neziņo, būtu saucamas pie atbildības kā līdzdalībnieki.

Ziņošana par noziegumiem pret bērnu ir svarīga, lai no vardarbības cietušais bērns laikus saņemtu palīdzību un tādējādi tiktu nodrošināta bērna turpmāka normāla emocionāla attīstība. Tāpat tas nepieciešams, lai sodītu varmāku un nodrošinātu, ka no varmākas darbības necieš vēl kāds bērns.

Saeimas komisijas, izskatot šo jautājumu, piekrita, ka tas ir būtisks, tomēr norādīja, ka tiesībsarga iesniegtie grozījumu formulējumi vēl būtu jāuzlabo. Līdz ar to jautājuma skatīšana uz nedēļu atlikta, bet iesaistītajām pusēm nedēļas laikā jāvienojas par pieņemamāko grozījumu redakciju.