Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VP: Par pedofilijas lietā publicēto dokumentu ir atbildīgs UR

© F64

Krimināllietā esošie materiāli ir izmeklēšanas noslēpums, tāpēc šādu dokumentu publicēt ir aizliegts, aģentūrai LETA norādīja Valsts policijas (VP) preses pārstāve Sigita Pildava, komentējot situāciju, kad publiski pieejamos Uzņēmumu reģistra (UR) datos atrodams no seksuālas vardarbības cietušas meitenītes uzvārds.

 

Šajā gadījumā notikusi procesuālu dokumentu aprite, ievērojot Kriminālprocesa likumu un Fizisko personu datu aizsardzības likumu, starp valsts iestādēm - Valsts policiju, tiesu un UR, lai tiktu izpildīts procesuāls lēmums, taču dokuments nevienā brīdī nedrīkst būt pieejams publiski.

Par dokumenta publicēšanu publiski pieejamā datubāzē atbildīgs ir UR.

Jau ziņots, ka publiski pieejamos UR datos atrodams no seksuālas vardarbības Liepājā cietušās meitenītes vārds, pārliecinājās aģentūra LETA.

Minētais publiski pieejamais dokuments ir Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas tiesneša lēmums par aresta uzlikšanu Dānijas uzņēmēja firmai. Šajā lēmumā redzams arī no seksuālās vardarbības cietuša bērna vārds, kas nav anonimizēts, turklāt lēmumā arī norādīts, ka pret bērnu ir pastrādāts dzimumnoziegums.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" paudusi, ka no seksuālās vardarbības cietušu bērnu vārdu publiskošana ir pārkāpums.

Vēl pirms atklātībā bija nācis Liepājas tiesas spriedums, kurā par neķītru darbību veikšanu ar mazgadīgu meitenīti ar piespiedu darbu sodīti tēvs un dēls, Liepājas tiesā ir skatīta vēl viena krimināllieta, kurā par tādām pašām darbībām, kā arī par pornogrāfisku materiālu izgatavošanu un izplatīšanu reāls cietumsods piespriests dāņu uzņēmējam - 46 gadus vecam vīrietim, ziņo laikraksts "Kurzemes Vārds".