Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Rīgā lielveikalā sit bērnu. Kā rīkoties?

© Scanpix

„Tas bija tik briesmīgi. Lielveikalā pie kasēm glīti tērpusies sieviete iekaustīja savu apmēram četrgadīgo dēliņu. Kad kundzei aizrādīju, viņa rupji man atbildēja, lai nejaucos,” portālam nra.lv raksta kāda lasītāja, kura vēlējusies palikt anonīma. Kā rīkoties un kur griezties šādā situācijā?

Incidents esot noticis pirmdienas pēcpusdienā. Kāda labi ģērbta, gados jauna sieviete esot agresīvi izturējusies pret savu bērnu, kurš trokšņojis un, pēc mātes domām, traucējis lielveikala apmeklētājus. „Puika bija visai skaļš un, stāvot rindā pie kases, uzstājīgi pieprasīja, lai māte viņam iegādājas kādu preci. Kad māte atteica, viņš sāka skaļi kliegt. Tad jaunā sieviete mazo vairākas reizes nolamāja un dusmīgi sapurināja. Kad tas nedeva nekādus rezultātus, viņa puiku sarāva aiz ausīm un pat iepļaukāja. Lieki teikt, ka tas mazuli nenomierināja. Tomēr visšokējošākais – neviens visā garajā rindā neiejaucās un, kad es mēģināju norādīt sievietei, lai nepļaukā bērnu, viņa dusmīgi atcirta – nav jūsu darīšana,” raksta portāla lasītāja.

Tad, ko šādā situācijā darīt vienkāršiem aculieciniekiem?

Iejaukties vai ļaut vecākam bērnu disciplinēt ar savām metodēm? Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas departamenta direktore Inga Millere teic – šādā situācijā nedrīkst palikt vienaldzīgs. "Uzsvēršu – saskaņā ar bērnu tiesību aizsardzības likumu, jebkuram Latvijas iedzīvotājam ir jāaizsargā bērni, tas ir mūsu pienākums,” piekodina I. Millere. „Šie gadījumi ir pretrunīgi vērtējami un iejaukties audzināšanas procesā var būt ļoti psiholoģiski neērti, tomēr vienaldzīgi mēs palikt nedrīkstam. Atbildīgam Latvijas iedzīvotājam vajadzētu aizrādīt vecākam. Ja rodas aizdomas, ka persona ir neadekvāta, piemēram, alkohola reibumā, var saukt policiju,” rīcības plānu skaidro I. Millere un piemetina, par šādām situācijām likuma sargus iespējams informēt arī anonīmi.

Arī Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists  Dairis Anučins piekrīt, ka vardarbība jācenšas apturēt uzreiz. "Brīdī, kad tiek novērota situācija, kur tiek apdraudēta bērna drošība un veselība, vajadzētu iejaukties pašam un pārtraukt vardarbību, vai vismaz steigšus izsaukt policijas darbiniekus. Ja persona ar bērnu pazudusi no redzesloka, bet radies pamats raizēties par bērna turpmāko likteni, noteikti jāinformē policisti. Protams, vēlams arī sagaidīt izsaukto ekipāžu un izstāstīt policijas darbiniekiem pāridarītāja pazīmes, lai atvieglotu vainīgā atrašanu,” skaidro D. Anučins.

Runājot par sodiem, jāuzsver, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli un sodi variē no administratīvās līdz kriminālatbildībai, tomēr būtiski ir novērst pret bērnu vērsto vardarbību.