Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Atklāta iespējama krāpšanas shēma "Rīgas satiksmē"

© f64

"Rīgas satiksme", iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi. Ne Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), ne Valsts policija lietu neierosina un izmeklēšanu nesāk, šodien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

"Rīgas satiksmes" bilancē esot 923 tramvaji, trolejbusi un autobusi. Pērn tajos brauca vairāk kā 150 miljoni pasažieru. Pēc pasažieru pārvadāšanas transports iebrauc tehniskajās telpās, kur atgūst tīrību. Transportlīdzekļos rosās "Rīgas satiksmes" tehniskās kontroles daļa. Tās rīcībā ir slotas un spaiņi un speciāli iepirkti mazgāšanas līdzekļi.

2013.gadā "Rīgas satiksme" noslēdza līgumu ar firmu "MJ partneri". Pie līguma viņi tika negaidīti - kāds viņu bijušais darbinieks piedāvāja piedalīties uzņēmuma cenu aptaujā. Līguma summa - 280 000 latu (vairāk nekā 390 000 latu) plus Pievienotās vērtības nodoklis (PVN). Tā ir maksimāla summa, par kādu var rīkot cenu aptauju, kas nav publiski jāsludina.

"MJ partneri" ir celtniecības uzņēmums un ar tādām lietām nebija nodarbojies, taču bijušais darbinieks mierināja, ka nekas jādara nebūs - viņi būs tikai starpnieki. Visu izdarīs viņa radiniece Vita Baurovska. Viņa strādā firmā, kas var piegādāt nepieciešamo ķīmiju. No "MJ partneriem" esot vajadzīgs tikai viņu godīgais vārds, reputācija un apgrozījums. Celtnieki piekrita un viņiem tika 3% par starpniecību.

Baurovska strādāja firmā, kuru vadīja Aleksandrs Beskorovainijs. Firmai bija nodokļu problēmas un tā nevarēja piedalīties iepirkumā. Tādēļ tika atrasta starpniekfirma "MJ partneri". Drīzumā celtniecības firma saņēma no "Rīgas satiksmes" priekšnieka Leona Bemhena parakstītu līgumu un ķīmijas piegādāšana varēja sākties.

"MJ partneri" noslēdza līgumu ar Beskorovainija firmām par mazgāšanas līdzekļu piegādāšanu. Sākumā ar "Alchimica Latvia", tad ar "Vialeks" un beidzot ar "HRM". Firmas mainījās, bet darbojošās personas palika tās pašas.

Kā vēsta raidījums, sākuma viss gāja labi. Rīgas Satiksme pasūtīja preces, "MJ partneri" pasūtījumu nodeva Baurovskai, vēl pēc brīža "MJ partneri" saņēma no "Rīgas satiksmes" parakstītas preču pavadzīmes, ka prece saņemta un pēc tam ienāca nauda. Kopumā "Rīgas Satiksme" par modernajiem tīrīšanas līdzekļiem ieskaitot PVN samaksāja 339 917 latu.

Ķīmijas preces "MJ partneru" birojā nekad neparādījās. To sagatavošana piegādei notika Baurovskas un Beskorovainija firmu birojā Zemitāna laukumā 11. Naudu pēc izrakstītajiem rēķiniem "MJ partneri" pārskaitīja šīm firmām un paturēja savus 3%.

Taču firmā "MJ partneri" ieradās VID darbinieki un pieprasīja uzrādīt piegādāto preču izcelsmes dokumentus. Izrādījās, ka Zemitāna laukuma firmas nebija deklarējušas PVN un VID radušās aizdomas par krāpšanos ar nodokļiem.

Celtnieki saviem sadarbības partneriem pieprasīja preču pavadzīmes. Taču pavadzīmju nebija. Celtniecības uzņēmumam tā bija liela problēma, jo tas nevarēja atgūt no valsts pārmaksāto PVN ap 100 000 latu. VID sāka auditu.

Izrādījās, ka Beskorovainija firmas ķīmijas preces nebija pirkušas. Pēc pasūtījuma saņemšanas uz "Rīgas satiksmi" aizveda ķīmijas preču iepakojumā sapakotu ūdeni. Ķīmijas aizstāšanu ar ūdeni palīdzējis īstenot "Rīgas satiksmes" Tehniskās kontroles daļas priekšnieka vietnieks Vjačeslavs Stunžāns.

"Nekā personīga" informē, ka "Rīgas satiksmei" faktiski piegādāti 30% - 50% no tā kas bija līgumā, pārējais bijis ūdens.

Savukārt saņemtā nauda tika pārskaitīta uz ārzonas uzņēmumiem. Tur to izņēma skaidrā naudā. Tālāk naudu sadalīja starp Vjačeslavu Stunžānu un kādām personām, ko apzīmēja ar vārdu "apdrošinātāji", vēsta "Nekā personīga".

Neraugotis uz šo informāciju, KNAB izmeklēšanu nesāka. Raidījums norāda, ka lietu atlikt malā izlēmusi KNAB Izmeklēšanas nodaļa, kuras vadītāja ir Lienīte Šikore. Viņas vīrs Andrejs Šikors kandidēja partijas "Saskaņa" sarakstā 2014.gada 4.oktobrī notikušajās 12.Saeimas vēlēšanās. Šikors pērn partijai ziedojis 1500 eiro.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pēc raidījuma intereses sola atkārtoti vērtēt iesniegumu, ar kuru KNAB vērsās "MJ partneri".

Nekā nosodāma iepirkumā nesaskatīja arī Valsts policija, kas materiālus saņēma no KNAB.

Notikušo "Rīgas satiksmē" sola pārbaudīt Rīgas mērs Nils Ušakovs.