Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Runas par separātiskām noskaņām šokē Latgali

© Aleksandrs Žiguns

Vakar masu medijus pāršalca ziņa, ka sociālajā tīklā facebook ir atrodami Latgales tautas republikas ģērboņi. Turklāt, improvizētajā ģērbonī tika izmantoti Latgales reģiona karoga motīvi, bet pats ģērbonis tika pasniegts kā separātiskās kustības simbols, kas it kā simbolizē domu par Latgales tuvināšanos Austrumu kaimiņam. Šāda informācija ir izsaukusi plašas diskusijas, tādēļ, lai noskaidrotu to, kāda attieksme pret notiekošo ir pašiem latgaļiem, portāls nra.lv sazinājās ar Rēzeknes un Daugavpils pašvaldībām.

Latgaļu biedrības pārstāvji neslēpj, ka par šo ziņu ir ļoti nepatīkami pārsteigti. „Esam šokēti, kā prokrieviskie spēki interpretē neoficiālo Latgales karogu. Mēs šo karogu uztveram kā patriotisma simbolu un piederības zīmi Latgales reģionam,” pauž Biedrības Latgolys Saeima valdes loceklis Andris Slišāns. Tāpat A. Slišāns norāda, ka patreizējais Latgales karogs tika radīts nevis ar mērķi šķelt sabiedrību, bet gan ar mērķi papildināt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu. „Tādiem provokatoriem, kam pat nav ne mazākās saistības ar Latgali, mēs varam izteikt nosodījumu, jo mūsu sabiedrībā nav vietas tiem, kas kurina naidu, šķeļ mūsu sabiedrību un ir nelojāli mūsu Latvijai,” asi komentē A. Slišāns.

Karogs apvieno nevis šķeļ

„Kaut arī Latgales karoga statuss ir neoficiāls, mēs ļoti ceram, ka valsts drošības dienesti parūpēsies par soda mēru tiem, kuri interpretē šo simboliku nekorekti,” cer A. Slišāns. Viņš arī atklāj, ka šis karogs cilvēkus apvieno un to lieto gan latgaliski runājošie, gan citās valodās runājošie Latgales iedzīvotāji.

"Latgales latviskais ir latgaliskais. Jo valstiski Latgalē vairāk stiprināsim latgalisko, jo mazāka iespēja prokrieviskajiem aktīvistiem kūdīt un kurināt naidu cilvēkos. Ne velti Rēzeknē pie "Latgales Māras" kājām stāv iekalts "VIENOTI LATVIJAI"!,” uzsver A. Slišāns. 

Sauc par zaimošanu

Tikmēr Daugavpils novada domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis nekorektās izdarības ar neoficiālo Latgales karogu sauc par zaimošanu. „Tā ir necieņas izrādīšana pret  Latgales simbolu,” nosoda Daugavpils domes priekšsēdētājs. Taču kopējo noskaņojumu Daugavpilī novadā un pilsētā mērs raksturo neviennozīmīgi. „Protams, ir gan cilvēki ar separātiskām domām, gan ar pretējām domām. Tomēr viens ir skaidrs - šādas provokācijas drīzāk nāk nevis no Latgales, bet gan no Rīgas,” savu teoriju pauž J. Lāčplēsis.

Problēma neeksistē

Jautāts par noskaņojumu Latgalē, arī Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs portālam nra.lv norāda - uztraukumam nav pamata. „Manuprāt, šāda šķeltnieciska noskaņojuma nav un šī ir ļoti dīvaina attieksme no Latvijas masu medijiem, kuri velta tik daudz enerģijas reāli neeksistējošai problēmai,” pauž A. Bartaševičs. „Ja runājam par ekonomiskas dabas jautājumiem, tad gan - pierobežas reģioniem pamatoti tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Tomēr šāda tipa raksti par Latgales šķelšanos manī izsauc izbrīnu, jo tādu noskaņojumu uz vietas novērot nevar,” atklāj A. Bartaševičs.

"Ar  noskaņojumu Latgalē ir līdzīgi kā visā pārējā Latvijā,” kodolīgi saka Latvijas Republikas Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis. "Nevajag vilkt paralēles ar Ukrainu un Gruziju. Jāatceras, ka Latvija ir Eiropas savienībā un NATO. Turklāt, pašas Krievijas veiktā pētījumā  -  kā būtu, ja būtu - tika konstatēts, ka Latgales iedzīvotāji nevēlas pievienoties Krievijas Federācijai,” uzsver A. Latkovskis.

Komisijas priekšsēdētājs arī akcentē: "Tas, ka cilvēki Latgalē nav apmierināti ar valdību, nenozīmē, ka viņi grib prom no Latvijas, lai būtu daļa no Krievijas. Pamatā šādas provokācijas tiek veiktas, lai iedzītu bailes un grautu kopējo stabilitāti valstī. Tieši tādēļ šī informācija vairāk satrauc rīdziniekus, nevis pašus latgaļus,”. Jautāts, kurš tad veic šīs provokācijas, A. Latkovskis norāda – tā pati valsts, kas šobrīd karo Ukrainā.

Drošības policija ķērusies klāt

Portāls nra.lv noskaidroja, ka Drošības policija (DP) jau ir informēta par neviennozīmīgā simbola izplatīšanu publiskajā telpā un veic pārbaudes. DP komentē – šādu attēlu izplatīšana ir kaitīga. „Vēršam Jūsu uzmanību, ka ideju, kas vērstas uz Latvijas Republikas Satversmē nostiprinātā valsts teritoriālās vienotības principa apšaubīšanu, paušana un izplatīšana publiskajā telpā tieši atbilst Krievijas ģeopolitiskajām interesēm,” norāda DP pārstāvis, kā arī lūdz iedzīvotājus būt modriem un par šādiem gadījumiem informēt atbildīgās instances: „Ņemot vērā pieaugušo gadījumu skaitu, kad Latvijas valsts karoga attēls tiek izmantots provokatīvā un Latvijas valsts interesēm neatbilstošā veidā, DP aicina arī turpmāk ziņot par līdzīga rakstura gadījumiem,”.