Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

VAKARA ZIŅAS: Upuri nošauj un sadedzina

© f64

Divu gados jaunu vīriešu kārdinājums tikt pie kārtējā BMW bija tik liels, ka viņi, lai iegūtu naudu, pastrādāja nežēlīgu slepkavību. Rūpīgi plānotais noziegums gan tika atklāts, un prieks par pirkumu aprāvās pēc nepilna mēneša, kad varmākas aizturēja policija.

Mēnesi pēc tam, kad Ķekavas novadā uz viena no meža ceļiem tika atrasta pilnībā sadegusi automašīna, bet tajā sadedzis cilvēka līķis, policijai izdevās aizturēt vainīgos – 19 un 20 gadus vecus jauniešus – un noskaidrot, kā risinājušies notikumi, kas nu klasificēti kā slepkavība vainu pastiprinošos apstākļos. Tikai pēc automašīnas numura zīmes likumsargiem izdevās identificēt, kas ir auto saimnieks, bet viņa tuvinieki palīdzēja atpazīt arī pašu bojāgājušo. Tas izrādījās kāds 39 gadus vecs jelgavnieks, Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieks. Policija izvirzīja vairākas nozieguma versijas, tostarp arī saistītas ar viņa profesionālo darbību. Tomēr patiesība izrādījās vienkārša un skarba. Vīrietis no darba brīvajā laikā piepelnījās, uzpērkot metāllūžņus un pēc tam tos realizējot tālāk. Arī tovakar viņš sarunājis kārtējo tikšanos ar metāllūžņu pārdevējiem mežā netālu no Rīgas. Taču, tiklīdz viņš izkāpa no automašīnas, viņa ķermenī ieurbās vairākas lodes, kas tika raidītas no «Walter P38» pistoles, pēc tam tika izdarīts kontrolšāviens galvā. Mirušā ķermeni varmākas iemeta automašīnā – uz grīdas starp priekšējo un aizmugurējo sēdekli. Slepkavas piesavinājās upura maku, kurā bija 2100 eiro, un abus viņa mobilos telefonus. Lai slēptu nozieguma pēdas, noziedznieki aizbrauca uz apmēram trīs kilometrus attālo degvielas uzpildes staciju, kur nopirka piecus litrus benzīna. Atgriezušies nozieguma vietā, viņi aplēja auto ar šķidrumu un aizdedzināja to. Policija norāda, ka noziegums bija rūpīgi izplānots iepriekš ar nolūku veikt laupīšanu.

Redzēja melnus dūmus

Ķekavas novada Krogsilā, zemes ceļa (tas savieno Rīgas šoseju ar Skujenieku ceļu) malā vēl arvien zarus slej apdeguši koki un avenāji. Zemē saskatāmi pelni, apdegušas metāla un plastmasas detaļas, kā arī gabali no sadegušām riepām. Tieši te pirms vairākām nedēļām sadedzināja mašīnu kopā ar tās nošauto saimnieku. Krogsilā visi zina par nežēlīgo noziegumu un šausmās nodrebinās. «Es todien uz lauka raku kartupeļus, kad gaisā gāja melnu dūmu stabs,» saka kāds vietējais iedzīvotājs. «Mēs todien nemaz nebijām mājās, pēc dažām dienām pie mums bija atbraukuši divi izmeklētāji – solīdi vīrieši melnos uzvalkos. Prasīja, vai pie mums todien nav piebraucis melns mikroautobuss un vai kāds nav interesējies par metāllūžņiem. Mēs neko nevarējām palīdzēt. No sākuma nodomājām, ka kāds apzagts. Kad uzzinājām par šausmīgo slepkavību, palika pavisam neomulīgi,» saka kāda vietējā iedzīvotāja jau vairākās paaudzēs. Līdz šim Krogsils bijis mierīga vieta. «Cik pa to ceļu neesmu pastaigājusies, nūjojusi, ar velosipēdu braukusi! Tur tieši ir mazāka ceļa atzars uz purviņu, kur agrāk dzērvenēs gājām. Tagad pavisam nepatīkama sajūta,» teic sieviete. Viņa skaidro, ka nozieguma vietai abos virzienos tuvākās mājas atrodas apmēram kilometra attālumā, tāpēc noziedznieki varēja justies visai droši un netraucēti. Arī pastaigās vietējie te pārsvarā dodas vien brīvdienās. Vēl pērnvasar uz šī ceļa bijusi intensīva satiksme, jo Rīgas–Ķekavas šosejas seguma rekonstrukcijas dēļ daudzi šo zemes ceļu izmantojuši remontdarbu vietas apbraukšanai, taču tagad pat vietējie izmantojot to reti, jo ērtāk esot uzreiz izbraukt uz asfalta.

Fanoja par BMW

Lai arī varmākas ir aizturēti, Ķekavas novada iedzīvotāji bažījas, ka viņu vidū izauguši divi tik cietsirdīgi un nežēlīgi cilvēki. «Vai tiešām viņi dzīvoja starp mums, un mēs pat to nenojautām?» ķekavnieki ir satraukti. »VZ« rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no aizturētajiem dzīvojis Baldones, bet otrs – Vecumnieku novadā. Policija norāda, ka iepriekš jaunie vīrieši nav tiesāti, taču pret viņiem ir sākti kriminālprocesi par zādzību izdarīšanu.

Puišu dzīvesstāsti ir atšķirīgi. 20 gadus veco Lauri kāds skolas laika paziņa no Vecumniekiem raksturo īsi: «Nebija neviena, kas viņu audzinātu. Abi vecāki ir miruši. Viņš sapinās ar nepareizajiem cilvēkiem un pats kļuva tāds. Vispār jau viņš nebija slikts zēns. Pie mums daudzi viņu žēlo, jo viņš tāds sērdienītis.» Izrādās, ka slepkavībā izmantotais ierocis atrasts tieši Laura mājās. «Cik zinu, tas saglabājies no Otrā pasaules kara laikiem, no viņa vectēva. Tētis pirms nāves bija dēlam pateicis, kur tas ierocis stāv, un viņš to arī nolēma izmantot. Es gan nezinu, kāpēc viņu neapturēja ātrāk, jo te jau nevienam nebija noslēpums, ka viņš staigā pa apkārtni un plātās ar to stroķi,» nosaka paziņa. 19 gadus vecais Ralfs ir no daudzbērnu ģimenes, kurā jaunākajai atvasei ir vien pāris mēneši. Abus jauniešus vienoja interese par automašīnām, ja precīzāk – tieši interese par BMW markas mašīnām. Lai arī tikai pērn rudenī Lauris ticis pie autovadītāja apliecības, viņš jau iepriekš bija sēdies pie auto stūres un braucis. Viņa īpašumā bijis ne viens vien BMW, pa kādam auto arī sasists. Jaunietim paticis izcelties citu vidū, un ar koši krāsotu un «tjūningotu» mašīnu to bijis izdarīt vienkārši, jo meitenes no sajūsmas spiegušas, bet draugi veltījuši atzinīgus vārdus Laura «draudzenei un mīļākajai» – kartējam BMW. Visticamāk, kāre pēc jauna auto draugus pamudināja pastrādāt baiso noziegumu, jo tieši mašīnu par upura naudu abi iegādājās. Tiesa, viņi sarīkoja arī ballīti, kurā līksmoja par veiksmīgo darījumu.

Labs cilvēks un gādīgs tēvs

Jelgavā, kur nogalinātais vīrietis laimīgā laulībā ar savu vienīgo sievu dzīvoja jau teju divus gadu desmitus un audzināja sākumskolas un pamatskolas vecuma meitas, klīst dažādas baumas par nu jau nogalinātā darbībām. Tuvinieki tās visas gan atspēko, norādot, ka nekas cits kā vien brutāla laupīšana, kā to pierādījusi policija, notikušais neesot. Vīrietis pilsētā nav palicis nepamanīts, jo braucis ar melnu «Renault» busu, kura sānus rotājušas uzlīmes – vijīgas lentes zelta krāsā. Vīrietis tuvākajā apkārtnē bijis pazīstams, jo darbojies dzīvokļu kooperatīvajā sabiedrībā, bijis arī mājas vecākais. «Viņš bija ļoti labs cilvēks, labi sapratās gan ar pieaugušajiem, gan bērniem. Agrāk satiku viņu biežāk, kad viņš nāca uz bērnudārzu pēc jaunākā bērna. Vienmēr sasveicinājās, aprunājās. Žēl cilvēka. Atceros, ka sen, vēl pirms kāzām viņam divas reizes apzaga dzīvokli,» atmiņās dalās bijusī kaimiņiene Raisa. «Tās ir briesmīgas bēdas... Divas meitiņas palika, vecākā tēta zaudējumu pārdzīvo īpaši smagi, arī sieviņa bēdās neizskatās pēc sevis,» kaimiņienes noraizējušās par palicējām. «Viņš bija loti labs cilvēks, gādīgs tēvs, vīrs, nevaru teikt nevienu sliktu vārdu. Viņi dzīvoja ļoti saticīgi, mierīgi, viņš ļoti mīlēja bērnus,» saka kāda pensionāre. Daudzi pārmet, ka ģimene dzīvojusi pārlieku lepni – daudz ceļojusi un nedēļu pirms vīrieša nāves atļāvusies tik dārgu izpriecu kā lidojums gaisa balonā, savukārt kaimiņienes norāda, ka ģimene dzīvojusi pieticīgi trīsistabu dzīvoklī, bet vīrietis daudz strādājis, lai nopelnītu iztiku. «Mēs visi esam šokā, jo nolaupītā naudas summa, kuras dēļ viņš zaudēja dzīvību, ir salīdzinoši neliela. Ir taču oligarhi, bagāti cilvēki, no kuriem ir ko paņemt, bet viņš bija vienkāršs cilvēks,» kaimiņi ir satriekti.

Kāda nošautā vīrieša tuviniece atklāj, ka radinieks tiešām daudz strādājis, lai ģimenei nodrošinātu labklājību. «Viņš nepīpēja, nelietoja alkoholu, viņam vienmēr bija sastrādātas melnas rokas,» saka sieviete. «Viņš bija godīgs, nepirka zagtu metālu, jo viņš apzinājās, kāds ir risks.» Lūžņus, pārsvarā varu un alumīniju, viņš iepircis no pastāvīgajiem klientiem, taču bijuši klienti, kas vienkārši atsaukušies uz portālā ss.lv ievietoto sludinājumu. «Viņam bija laba intuīcija, ja viņam bija aizdomas, ka kaut kas var noiet greizi, viņš vienkārši atteica darījumu. Drošības dēļ ar metāla pārdevējiem viņš parasti tikās degvielas uzpildes stacijās vai lielveikalu stāvlaukumos. Šoreiz viņš pēc telefona zvana droši brauca uz tikšanos mežā, jo abi it kā bija pazīstami, puisis iepriekš jau vairākas reizes viņam bija pārdevis metālu,» skaidro radiniece.