Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Psihoaktīvo vielu tirgotājiem piemēroti sodi 77 870 eiro apmērā

© F64

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šī gada pirmajā pusgadā izskatījis 137 administratīvo pārkāpumu lietas saistībā ar psihoaktīvo vielu tirdzniecību, kurās PTAC ir piemērojis naudas sodus 77 870 eiro apmērā.

Kā aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Ilze Žunde, naudas sodi piemēroti saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.12 pantu par normatīvajos aktos noteiktās rakstveida informācijas par preci, pakalpojumu, ražotāju, pārdevēju vai pakalpojumu sniedzēju nenodrošināšanu vai par preču ievietošanu tirgū, piedāvāšanu vai pārdošanu bez normatīvajos aktos noteiktā marķējuma vai ar marķējumu, kurā sniegtā informācija vai kura izpildījums neatbilst normatīvo aktu prasībām.

LETA jau ziņoja, ka personām, kuras savā īpašumā pieļaus jauno psihoaktīvo vielu neatļautu izgatavošanu, glabāšanu, pārvadāšanu vai realizāciju, no 3.jūlija var piemērot naudas sodu, paredz Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumi.

Administratīvo sodu varēs piemērot, ja narkotiku tirdzniecība šajā īpašumā tiks konstatēta gada laikā pēc tam, kad īpašnieks tika rakstveidā informēts par viņa kustamajā vai nekustamajā īpašumā konstatētajām neatļautajām darbībām ar psihotropajām vielām. Līdzīgs mehānisms Administratīvo pārkāpumu kodeksā jau iestrādāts attiecībā uz neatļautas alkohola tirdzniecības pieļaušanu savā īpašumā.

Naudas sods par jauno narkotiku tirdzniecības pieļaušanu savā īpašumā fiziskām personām noteikts no 280 līdz 700 eiro, bet juridiskām personām - no 1400 līdz 7100 eiro.

Tāpat šā gada 9.aprīlī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.