Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

KNAB aizturējis arī RPP Lietvedības nodaļas priekšnieci Elīnu Jostiņu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) svētdien, 13.aprīlī, aizturējis vēl vienu Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) darbinieci - Lietvedības nodaļas priekšnieci Elīnu Jostiņu.

RPP preses sekretāre Inese Krieviņa aģentūrai LETA stāstīja, ka Jostiņa aizturēta īslaicīgi un patlaban viņai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis. Policijas darbiniece patlaban atrodas atvaļinājumā.

Jostiņa ir ilggadēja Pašvaldības policijas darbiniece - no 2000.gada viņa pāris gadus strādājusi RPP par juristi, vēlāk kļuvusi par vecāko inspektori, bet 2004.gadā iecelta par nodaļas priekšnieci, apvienojot šo amatu ar programmu direktores pienākumiem Juridiskajā koledžā. Kopš 2009.gada Jostiņa ir RPP Lietvedības nodaļas priekšniece.

Kā liecina Jostiņas amatpersonas deklarācija par 2012.gadu, viņa šajā amatā saņēmusi atalgojumu 35 852 eiro apjomā. Jostiņai pieder dzīvoklis Liepājā, viņas valdījumā ir arī SIA "Finv 7" piederošs dzīvoklis Rīgā. Jostiņai pieder 2008.gada vieglā automašīna "Nissan Qashqai". Policijas darbiniece deklarējusi 14 636 eiro parādsaistības.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Jostiņa pērn saņēmusi prēmiju par avāriju izraisījuša autovadītāja aizturēšanu, savukārt 2011.gadā viņa bijusi viena no RPP policistiem, kas saņēma pateicību par teicamu darbu, nodrošinot sabiedrisko kārtību Jāņu svinēšanas laikā.

Kā ziņots, KNAB pagājušajā nedēļā aizturējis RPP Centra pārvaldes priekšnieku Aigaru Truli, kurš tobrīd atradās atvaļinājumā. Pēc atvaļinājuma beigām viņš tiks atstādinās no amata. "Viņam tiek inkriminēts sevišķi smags noziegums, un, protams, šai personai nebūs iespējas strādāt Pašvaldības policijā pie jebkura iznākuma," aģentūrai LETA iepriekš sacīja RPP priekšnieks Juris Lūkass.

Trulim inkriminētie Krimināllikuma panti un piemērotais drošības līdzeklis ir jājautā KNAB, taču līdz šim nekas neliecināja par potenciālu iespēju, ka viņš varētu šādā veidā rīkoties. Trulis Pašvaldības policijā strādā kopš 90.gadu sākuma un bija pietiekoši pieredzējis un zinošs darbinieks, norādīja Lūkass.

Pēc portāla "pietiek.com" ziņām, KNAB Truli aizturējis aizdomās par koruptīvām darbībām, iespējams, piesedzot jeb nodrošinot tā dēvēto legālo jumtu masāžas salonu darbībai Rīgā. Šādu salonu blakusnodarbe mēdz būt prostitūcijas pakalpojumu sniegšana.

Pēc Truļa aizturēšanas RPP analizēs iespējamos cēloņus un veiks preventīvus pasākumus, lai nepieļautu nākotnē šādas iespējas. "Darbs tiesībaizsardzības iestādēs pakļauts augstam korupcijas riskam. Kā redzams, arī mūsu rindās ir tādi cilvēki, kuri neiztur kārdinājumu. RPP būs grūti atgūt sabiedrības uzticību, taču darīsim visu, lai tā notiktu," piebilda Lūkass.

Truļa iesniegtā amatpersonas deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā liecina, ka pagājušajā gadā viņš par darbu RPP nopelnījis 38 549 eiro, savukārt bezskaidrā naudā uzkrājis 32 000 eiro.

Viņa īpašumā pagājušajā gadā bija dzīvoklis un 2004.gada izlaiduma vieglā automašīna. Parādsaistību Trulim nebija.

Trulis 2012.gadā bijis starp sešiem Rīgas Pašvaldības policijas darbiniekiem, kurus Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja nolēmusi prēmēt par ilgstoši pastāvējuša prostitūcijas tīkla likvidēšanu.