Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Cilvēki ir Latvijas izzūdošā vērtība!

© F64

Nekustamo īpašumu attīstītāji ir dažādi. Tomēr tos vieno kopīgs mērķis – gūt maksimālu peļņu. Maksimālu peļņu var sasniegt, ļoti lēti nopērkot un pēc tam daudz, daudz dārgāk pārdodot. Lai šajā nozarē labi uzvārītos, ir svarīgi, lai nekustamā īpašuma pārdēvēji tiktu iedzīti izmisumā, lai viņiem nebūtu, kur sprukt, lai viņi būtu pilnīgā bezizejā. Tad nekustamo īpašumu attīstītāji un spekulanti varēs iegādāties ļoti lēti, un peļņa tiks maksimizēta. Kā darbojas daži no nekustamo īpašumu nozarē iesaistītajiem, varēja saprast, vērojot notikumus saistībā ar 21. augustā notikušo ugunsgrēku Krievijas dienvidrietumu pilsētā Rostovā.

Rostovas centrā bija saglabājies privātmāju kvartāls. Zemes cena tuvākajā apkārtnē (lielpilsētas centrs) jau sakāpa līdz 200 dolāriem par kvadrātmetru. Pirms mēneša pie vietējo māju īpašniekiem vērsās nekustamo īpašumu attīstītāju pārstāvji, piedāvājot mājeles atpirkt «par kapeikām». Kad sašutušie ļaudis atteicās, nekustamo īpašumu uzpircēji piedraudēja, ka ļaudis savu izvēli vēlāk nožēlos. Nepagāja pat mēnesis, un 21. augusta pusdienlaikā vienlaikus divdesmit piecās vietās - spītīgāko namīpašnieku mājās - tika iesviestas Molotova kokteiļa pudeles. Rezultātā izcēlās viens no lielākajiem dzīvojamo māju ugunsgrēkiem Krievijā 21. gadsimtā. Nodega 80 dzīvojamo māju, un 650 cilvēku palika bez pajumtes. Notiekošā mērogi ļāva saprast, kā Krievijā strādā noteikta segmenta nekustamo īpašumu attīstītāji.

Latvijā šādas metodes un tik lielā mērogā tiek pielietotas, tikai risinot nelegālo un toksisko atkritumu uzglabāšanas poligonu problēmas.

Latvijā nekustamo īpašumu attīstītājiem pagaidām nav jānoalgo bandīti ar Molotova kokteiļiem. Latvijā funkcija - novest noteiktu rajonu vietējos iedzīvotājus līdz izmisumam un bezizejai - ir uzticēta Valsts zemes dienesta zemes kadastra vērtību aprēķināšanas metodikai. Latvijā, lai padzītu no Mežaparka vai piejūras zemes latviešu ģimeni, kura tur dzīvojusi daudzās paaudzēs, nevajag Molotova kokteili. Latvijā daudz efektīvāk par Rostovas bandītiem darbojas nekustamā īpašuma nodoklis. Ja jaunbagātnieki būs iekārojuši kādu Latvijas vietu, tad ar laiku vietējie iedzīvotāji sāks saņemt tik lielus nekustamā īpašuma nodokļu rēķinus, ka tie nebūs nomaksājami ar godīgu darbu nedz valsts, nedz privātajā sektorā. Nodokli, kuru pēc kadastra metodikas aprēķinās par vietējām būdelēm, varēs nomaksāt tikai Latvijas Bankas valdes locekļi vai arī tie, kas izzog valsts naudu koruptīvos iepirkumos, kā arī Rostovas miljonāri, kas būs nopirkuši nekustamos īpašumus Latvijā, lai tādējādi iegūtu uzturēšanās atļaujas Šengenas zonā. Tiem, kas savu bagātību ieguva, attīstot nekustamos īpašumus Rostovā vai kādā citā Krievijas un Ukrainas pilsētā, nomaksāt Latvijas nekustamā īpašuma nodokļus ir vieglāk par vieglu.

Latvijā izveidotā nekustamā īpašuma nodokļu sistēma ātri atbrīvos jaunbagātnieku iekāroto rajonu no visiem latviešu inteliģentiem un tamlīdzīgiem traucēkļiem.

Latvijā Molotova kokteilis nav vajadzīgs, jo latviešu segregāciju - pamatiedzīvotāju izstumšanu no Jūrmalas, Rīgas līča dienvidu daļas, Rīgas centra, Mežaparka utt. - nodrošina nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas sistēma.

Diemžēl Latvijas politiskā elite ir pārāk saaugusi ar nekustamā īpašuma biznesu, tāpēc valdošā koalīcija ir tikai uz diviem gadiem atlikusi kadastra vērtību pieaugumu. Diemžēl tikai nedaudzi vadošie politiķi aicina atteikties no antilatviskās nekustamā īpašuma nodokļu politikas.

Intervijā Neatkarīgajai (24. augustā) vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pauda skaidru atziņu: «Likumdevējs bija pieļāvis milzu atšķirības atkarībā no dzīvesvietas vērtības ar lielāko likmi 1,5% no kadastrālās vērtības. Savulaik netika novērtēts nedz nekustamā īpašuma burbulis, nedz arī dažu Latvijas politiķu vēlme tirgot uzturēšanās atļaujas ārvalstniekiem. Kadastrālās vērtības nenormāli pieauga atsevišķās Latvijas vietās. Šobrīd NĪN ir nesabalansēts, lielai Latvijas iedzīvotāju daļai nepaceļams.»

Diemžēl tas ir tikai viena - turklāt ne paša ietekmīgākā - koalīcijas ministra viedoklis. Tiem politikāņiem, kas piesedz nekustamā īpašuma nozares haizivis, rokas ir saistītas. Tie pret latviešiem vērsto segregāciju pamato ar murgiem par tirgus ekonomiku un pasakām, ka Latvijas kadastra sistēma ir labākā pasaulē. Latvijas kadastra sistēma ir vislabākā pasaulē, bet tikai priekš nodokļu iekasētājiem, spekulantiem un lielmēroga neliešiem.

Ir pēdējais laiks sākt Latvijā aizsargāt nevis lielpilsētu kokus un sila purenes, bet vietējos cilvēkus. Tieši vietējie cilvēki 21. gadsimtā kļūst par visapdraudētāko, no Latvijas izzūdošo, vērtību.