Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ventspils Jauniešu māja – iedrošinātāja un atbalsts

DAUDZVEIDĪGI. Jauniešu mājā notiek dažādu tēmu izglītojoši, informatīvi, kā arī izklaidējoši pasākumi. Fotogrāfijā redzamais pasākums notiek jauniešu pašu dizainētā un iekārtotā mājas zāl © Publicitātes foto

Šogad rudenī apritēs trīs gadi, kopš oficiāli savas durvis vērusi Ventspils Jauniešu māja – vieta, kur jaunajiem cilvēkiem realizēt savas idejas, piemēram, dažādu pasākumu veidolā. Jauniešu māja darbojas arī kā informācijas punkts, kurā ir iespējams uzzināt un konsultēties par jauniešiem aktuālām tēmām – izglītības un karjeras, brīvā laika pavadīšanas iespējām.

Daudzveidīgs piedāvājums

«Jauniešu māja ir kā resursu centrs, kur jaunieši var saņemt bezmaksas atbalstu, proti, tiek sniegts konsultatīvs un resursu atbalsts, piemēram, telpu nodrošināšana, jauniešiem iniciatīvu veidošanā un īstenošanā. Jauniešu mājā notiek arī dažādu tēmu izglītojoši, informatīvi, kā arī izklaidējoši pasākumi,» skaidro Ventspils Jauniešu mājas vadītājs Kristians Jacevičs.

IDEJAS AIZMETŅI par Jauniešu mājas nepieciešamību radās jau sen, un, pateicoties pašu jauniešu iniciatīvai un Ventspils domnieku atbalstam, iecere tika realizēta, stāsta Ventspils Jauniešu mājas vadītājs Kristians Jacevičs / F64

Jauniešu mājā iespējams arī iegūt noderīgu informāciju par jauniešiem aktuālām tēmām - karjeras, izglītības iespējām, saņemt konsultācijas, kur vērsties pēc palīdzības citu neskaidru jautājumu risināšanā, kā arī vienkārši labi pavadīt brīvo laiku - jauniešiem pieejama tējnīca, kā arī dažādas galda spēles.

K. Jacevičs stāsta, ka idejas aizmetņi par Jauniešu mājas nepieciešamību radās jau sen, un, pateicoties pašu jauniešu iniciatīvai un Ventspils domnieku atbalstam, iecere tika realizēta. Tika ierādītas telpas Kuldīgas ielā 13, un jaunieši ļāva vaļu fantāziju lidojumam, lai iekārtotu telpas atbilstoši savām vēlmēm un ieskatiem, jo galu galā viņi paši tur arī uzturēsies. Starp citu, Kuldīgas ielas nams nr. 13 ir vēsturiska celtne - tā celta pirms 250 gadiem, un Ventspils Jauniešu mājas vadītājs stāsta, ka tuvākajos gados ir plāns namam piešķirt jaunu elpu un to apdzīvot pilnībā. Pašreiz Jauniešu māja saimnieko tikai vienā ēkas daļā.

No 13 līdz 30 gadiem

Jauniešu mājas mērķauditorijas vecums ir plašs: no 13 līdz 30 gadiem, bet aktīvākie ir skolēni un studenti vecumā no 15 līdz 20 gadiem. «Katrā ziņā mūsu mērķis nav katrā pasākumā iesaistīt un to pielāgot visām vecuma grupām. Katrs izvēlas sev saistošāko, piemēram, 7. klasēm patīk un viņi paši organizē Rubika-kubika skolu, citiem savukārt simpatizē galda spēļu vakari. Jauniešu mājā valda neformāla gaisotne, un redzam, ka tas jauniešiem palīdz justies brīvākiem un aktīvāk izrādīt savas iniciatīvas, paust savas domas, ko mēs palīdzam ietērpt, un viņu domu lidojumu kopīgi cenšamies novest līdz taustāmam rezultātam. Dažreiz vien pietiek ar tehnisku resursu atbalstu un papildu finanses vairs nav nepieciešamas. Piemēram, dažas dienas atpakaļ norisinājās veloorientēšanās pasākums pilsētā. To organizēja mūsu brīvprātīgā no Portugāles, bet mēs palīdzējām šo viņas ideju saturiski un organizatoriski noslīpēt,» norāda K. Jacevičs. Ļoti populāras ir arī jaunietes organizētās spāņu valodas nodarbības.

K. Jacevičs stāsta, ka Jauniešu māja iesaistās Erasmus+ programmā. «Jauniešu mājā pirms laika viesojās brīvprātīgā no Čehijas, joprojām pie mums strādā brīvprātīgā no Portugāles, bet aprīlī pievienojās meitene no Bulgārijas. Viņas Jauniešu mājā strādā kā brīvprātīgās vienu gadu, organizē pasākumus jauniešiem, mācās latviešu valodu un veic ieguldījumu vietējo jauniešu ikdienas dzīves bagātināšanā. Programma sedz brīvprātīgā transporta, dzīvošanas un ēšanas izmaksas, kā arī izmaksā kabatas naudu. Arī mūsu jaunieši dodas jaunas pieredzes iegūšanā uz ārvalstīm. Tā notiek kultūras apmaiņa.»

Starptautiskos ūdeņos

Jauniešu māja iesaistās arī starptautiskos projektos, piemēram, martā Ventspilī norisinājās Biznesa simulācijas spēles. Spēlē piedalījās 36 jaunieši no Latvijas un Lietuvas, lai attīstītu radošumu, trenētu komandas, līderības un diskusiju vadīšanas kompetences, kā arī uzņēmējdarbībai nepieciešamo domāšanu. Simulācijas metodikas pamatā tika izmantota reālu uzņēmumu problēmsituācijas, un jauniešu uzdevums bija piedāvāt labākos risinājumus.

Ar uzņēmējdarbības tēmu savijies vēl kāds pasākums, kas vēl tikai gaidāms: drīzumā starts tiks dots starptautiskam jauniešu uzņēmējdarbības atbalsta projektam, kas paredz veidot starptautiskus skolēnu mācību uzņēmumus ar mērķi radīt biznesa idejas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā.

Jauniešu māja par sevi un organizācijas piedāvātajām iespējām atgādinās arī Ventspils pilsētas svētku laikā, rīkojot Jauniešu festivālu, kam būs vairāk izklaidējošs raksturs.

Noderīgi visai dzīvei

K. Jacevičs secina, ka dažādas neformālās izglītības aktivitātes un projekti palīdz jauniešiem ieraudzīt kopsakarības starp skolā iegūtajām zināšanām un reālo dzīvi. Jauniešu māja principā ieliek dzīves skolas pamatus. «Dalība projektos, to īstenošana palīdz iegūt pieredzi dažādās sfērās, un mainīgajā darba tirgū tā ir vērtība. Ir beidzies laiks, kad pēc augstskolas jaunietis gaida darba piedāvājumus. Ir jāprot sevi pārdot. Caur projektiem cilvēks veido kontaktu tīklu, kas var būt ļoti noderīgi karjeras ceļa veidošanā - apkārtējie jaunieti ir iepazinuši, viņš ir sevi pierādījis darbos,» akcentē Jauniešu mājas vadītājs.

Jāpiebilst, ka, lai apzinātu un apbalvotu Ventspils aktīvākos jauniešus, jauniešu neformālās un formālās organizācijas un jauniešu atbalstītājus, maijā pirmo reizi Ventspils pilsētā tika pasniegts jauns apbalvojums - Jauniešu gada balva, kurai dots nosaukums 9 personības. Kopumā balva tika pasniegta deviņās nominācijās, piemēram, Gada aktīvists, Gada biznesa haizivs, Gada darbarūķis, Gada atlēts un citās. Arī šis pasākums bija pašu jauniešu izlolota ideja.