Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Mūsu cīņa turpinās!" Krievu savienība rīkos kārtējo protesta akciju

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Nedēļas nogalē, 2.jūnijā, Rīgā notiks kārtējā Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkotā protesta akcija pret pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā, uzzināja partijā.

Uzsverot, ka "mūsu cīņa turpinās", LKS kārtējo akciju pieskaņoja Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, skaidrojot, ka akcija - maršs būs veltīts bērnu aizsardzībai.

18.aprīlī Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā

Ar akcijas saukļiem "Par krievu skolām!", "Par tiesībām mācīties dzimtajā valodā" un "Par cilvēka cieņu un brīvību!" protestētāji sestdien plkst.12 pulcēsies pie pieminekļa latviešu strēlniekiem, pēc kā gājiens virzīsies līdz Ministru kabineta ēkai.

Kā ziņots, 18.aprīlī Drošības policijā (DP) sākts kriminālprocess, jo policijai ir aizdomas par iespējamām prettiesiskām darbībām 31.martā notikušās "Vislatvijas vecāku sapulces" laikā. Šīs sanāksmes deklarētais mērķis bija vērsties pret plānoto pakāpenisko pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs, un to faktiski organizēja LKS, iepriekš informēja DP.

Kriminālprocess sākts pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, par kuriem kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma desmitajā nodaļā "Par noziegumiem pret valsti", kā arī citu noziedzīgu nodarījumu pazīmēm. DP kriminālprocess sākts, "lai novērstu iespējamu mēģinājumu šķietami leģitīmu darbību aizsegā veikt prettiesiskas darbības vai sasniegt prettiesisku mērķi, kā arī ievērojot apstākli, ka DP iegūtās ziņas iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm". Kopumā lietā figurē piecas personas, tostarp, Vladimirs Lindermans un LKS līdere Tatjana Ždanoka.

Sāktajā kriminālprocesā DP vērtē arī iespējamas prettiesiskas darbības 1.maijā Rīgā notikušā gājiena laikā, kuru arī organizēja LKS pārstāvji.