Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rektoru padomi vadīs Rūta Muktupāvela

© Dāvis Ūlands, F64 Photo Agency

Rektoru padomi (RP) turpmāk vadīs Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, aizklātā balsojumā saņemot dažas balsis vairāk nekā otrs kandidāts – Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis.

Līdz šim šīs organizācijas priekšgalā bija Daugavpils universitātes (DU) rektors Arvīds Barševskis. Viņš jau piecas reizes bija ievēlēts RP priekšsēdētāja amatā. Pēdējā reizē viņš šo portfeli saņēma šā gada janvārī, bet jau februārī notika jauna Daugavpils universitātes vadītāja vēlēšanas. Tā kā viņš augstskolas rektora amatā bija aizvadīja divus termiņus, kas ir maksimāli iespējamais laiks, viņš tajās kandidēt vairs nevarēja. Par jauno augstskolas vadītāju DU Satversmes sapulce ievēlēja profesori, psiholoģijas zinātņu doktori Irēnu Kokinu, par kuru tika atdots vairāk balsu nekā par DU Humanitāro un sociālo zinātņu institūta direktora pienākumu izpildītāju un vadošo pētnieci, teoloģijas doktori profesori Anitu Stašulāni. Tā kā radās situācija, kad Rektoru padomi vadīja persona, kas pati vairs nav rektors, vajadzēja izvēlēt tai jaunu vadītāju. L. Muktupāvela RP jau janvārī tika virzīta šīs organizācijas priekšsēža amatam, taču tad tika nolemts tajā vēl atstāt uz laiku A. Barševski, bet Kultūras akadēmijas rektorei piešķirt tiesības pārstāvēt RP.

A. Barševskis turpmāk vadīs citu organizāciju - Latvijas Zinātnes padomi (LZP) - Ministru kabinets (MK) pirms mēneša apstiprināja viņu šajā amatā. LZP ir koleģiāla zinātnieku institūcija, kas izveidota kā Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, un tās sastāvu pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma apstiprina MK. Saskaņā ar zinātniskās darbības likumu padomes sastāvā tiek deleģēts viens Rektoru padomes (RP) pārstāvis.

Iepriekš ar rīkojumu kā RP pārstāve padomes sastāvā tika apstiprināta Rīgas Stradiņa universitātes zinātņu prorektore Iveta Ozolanta, taču šogad RP lūdza deleģēt jaunu padomes locekli - profesoru, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi A. Barševski.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/05/22/rektoru-padomi-vadis-ruta-muktupavela