Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERA. Šobrīd modē elastīgs darba laiks

© pixabay.com

Elastīgs darbs ir ne tikai iespēja sabalansēt darba un privātās dzīves vajadzības, bet arī radošuma un inovāciju katalizators. Lai akcentētu šo mijiedarbība starp elastīgu darbu, atvērtu pilsētvidi, tehnoloģijām un radošumu, šo piektdien notiks gadskārtējā Strādā jebkur! diena.

Elastīga darba piekritēji un interesenti 25. maijā no plkst. 13 līdz 15 tiek aicināti uz radošuma un tehnoloģiju festivālu Strādā jebkur!, kas šogad notiks Jaunajā Teikā, laukumā pie kopā strādāšanas telpām Teikums Gustava Zemgala gatvē 78. Organizatori plāno pulcēt ap 600 dalībnieku no 100 organizācijām.

Darbinieki var brīvi plānot savu laiku un strādāt ārpus biroja, laikus to plānojot un norādot koplietošanas kalendārā.

Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa:

- Ar lepnumu varu teikt, ka Microsoft Latvia ir viens no elastīga darba idejas iniciatoriem un pirmajiem ieviesējiem Latvijā. Šo gadu laikā esam pārliecinājušies, ka tas ir tikai veicinājis darbinieku apmierinātību, produktivitāti, turklāt palīdzējis samazināt administratīvās izmaksas un saudzēt vidi. Darbinieki var brīvi plānot savu laiku un strādāt ārpus biroja, laikus to plānojot un norādot koplietošanas kalendārā. Mūsu uzņēmumā esam arī atteikušies no fiksētām darba vietām un ieviesuši «tīro galdu» principu, tāpēc varējām samazināt faktisko darba vietu skaitu (nekad uzņēmumā nav pilnīgi visu darbinieku), samazinājām papīra patēriņu, jo vairs nedrukājam liekus papīrus, kas pēc tam krājas kaudzēs uz galdiem. Lai nodrošinātu efektīvu darba organizāciju, izmantojam dažādus tehnoloģiju rīkus - koplietošanas kalendārus, Teams, Skype for Business un citus, kas ļauj efektīvi strādāt komandās arī attālināti. Domāju, ka fiksēts darba stundu skaits un laiks pilnībā saglabāsies tikai dažās profesijās, kur nepieciešama darbinieka fiziska klātbūtne noteiktu laiku, piemēram, medmāsai. Visās citās jomās pakāpeniski veidosies jauni darba attiecību modeļi, kas būs vairāk orientēti uz rezultātu un darbiniekam sniegs vairāk brīvības izlemt, kad un kur viņš strādā. Protams, tas ir saistīts ar darba devēju un pašu darbinieku domāšanas un attieksmes maiņu, un ir ļoti labs piemērs, kā tehnoloģijas nes fundamentālas pārmaiņas lietās, kas gadu desmitiem bijušas nemainīgas, - strikti fiksēts darba laiks un vieta kā «pierādījums strādāšanai».

Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) stratēģiskās komunikācijas vadītāja Kristīne Mennika:

- LKA uzskata, ka svarīgākais ir darba rezultāts un profesionāla un atbildīga attieksme pret uzticēto pienākumu veikšanu. Katrs darbinieks izvēlas sev ērtāko strādāšanas veidu - ir kolēģi, kuri dod priekšroku darbam konkrētajā laikā no savas darba vietas, ir kolēģi, kuri darbus veic no jebkuras vietas. Esam pārliecināti, ka šāda pieeja ir devusi mums pozitīvu efektu darbinieku apmierinātības veicināšanā un kvalitātes celšanās, jo tiek ņemtas vērā katra personīgās vēlmes un vajadzības. Katram darbiniekam ir uzstādīti konkrēti darba mērķi, līdz ar to darba vieta un laiks kļūst sekundārs, svarīgs ir galarezultāts un pieejamība - gan cilvēka pieejamība, gan pieejamība darbam nepieciešamajām tehnoloģijām un informācijai. Piemēram, es labprāt divas trīs dienas pavadu birojā, lai piedalītos sanāksmēs un izrunātu aktualitātes tiešajā komunikācijā, bet pārējās dienās strādāju no mājām. Tāpat varu strādāt vakaros un brīvdienās, jo komunikācijas profesionāļa specifika prasa 24/7 pieejamību un spēju operatīvi reaģēt jebkurā laikā.

Viens no galvenajiem plusiem elastīgam darbam ir darbinieku labsajūta un dzīves kvalitāte. Zināms, ka vienam produktīvākais darba cēliens ir rīta puse, citam vakari, tāpēc darbiniekiem ir iespēja pašiem noteikt savu darba laiku. Ir dota iespēja pakārtot dienas režīmu saviem ieradumiem.

Praktiski visās nozarēs ir atrodamas jomas, kuru darba veicēji var strādāt elastīgi, piemēram, IKT, radošie, konsultāciju biznesa un mārketinga profesionāļi. Tāpat finanšu un apdrošināšanas jomas konsultanti pieprasa mobilitāti un elastību. Varam prognozēt, ka pārredzamajā nākotnē «nemobilo» darbinieku skaits samazināsies, ko lielā mērā sekmēs mākslīgā intelekta un robotu tehnoloģiju attīstība. Protams, vienmēr būs darba vietas, kas prasīs darbinieku klātbūtni konkrētajā laikā un vietā.

TechHub pārstāve Lina Sarma:

- TechHub Riga ir kopstrādes vieta jaunuzņēmumiem, kas jau pēc savas dabas ir nedaudz netradicionāls darba vietas formāts. Liela daļa no biedriem strādā neformālā vidē blakus cilvēkiem ar līdzīgām interesēm un mērķiem, bet no pavisam citiem uzņēmumiem. Šis formāts ļauj cilvēkiem izveidot jaunus kontaktus, uzzināt par nozares un jaunuzņēmumu specifiku, kā arī dalīties ar zināšanām un līdz ar to ļauj jaunuzņēmumiem progresēt ātrāk.

Uzskatu, ka tāds tradicionālais formāts- darbs no pulksten 9 līdz 17 - noteikti kļūst arvien retāks. Darba diena kļūst sadrumstalotāka vai ļoti bieži, it īpaši jaunuzņēmumu vidē, garāka. Tāpat arī biežie pasākumi, konferences un hakatoni rada darba dienu, kurai dažkārt nevar noteikt sākumu un beigas. Tas liek domāt, ka ierastais astoņu stundu formāts jau tagad ir mainījies ļoti daudzās profesijās.