Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ždanoka sola pārskatīt pāreju uz mācībām latviešu valodā, ja LKS nokļūs Saeimā

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Ja politiskā partija "Latvijas Krievu savienība" (LSK), tad reforma, kas paredz pāreju uz izglītību latviešu valodā, tika pārskatīta, šodien uzrunā LKS kongresā pauda šī politiskā spēka līdere Tatjana Ždanoka.

Ždanoka saka savu uzrunu, citējot dzejas rindas, kurās teikts, ka laikus neizvēlas, bet tajos dzīvo un nomirst. Viņasprāt, pašlaik ir "ļoti specifisks laiks", kad no daudzdimensiju telpas cilvēkus mēģinot iedzīt "plakanajā absurda teātrī".

Ždanoka kritizēja Saeimas pieņemtos likuma grozījumus, kas paredz pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā, solot tos pārskatīt, ja LKS nonāks Saeimā.

Pēc Ždanokas kongresā uzstājās Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins. Viņš skaidroja, ka nav partijas biedrs, bet jūtoties pagodināts piedalīties kongresā kā goda viesis. Mamikins gan šajā pasākumā sēž kongresa prezidijā - līdz ar Ždanoku un LKS līdzpriekšsēdētāju Miroslavu Mitrofanovu.

Mamikins uzrunā arī pievērsās izglītības jautājumam. Viņš apgalvoja, ka saņemta liela atsaucība no EP deputātiem, kas palīdzēšot izglītības reformas pārskatīšanai. Viņš teica, ka pagaidām nevarot pastāstīt sīkāk, bet mudināja klātesošos piedalīties kārtējā protesta akcijā pret izglītības reformu 1.maijā.

Viņaprāt, pašlaik sabiedrībā vērojama spriedze, kuru raisa neatbilstība starp deklarētajiem mērķiem un rezultātiem. Tad politiķis uzskaitījis jautājums par izdevumiem aizsardzībai, pāreju uz izglītību latviešu valodā, apgalvojot, ka politiskā elite baidoties no šiem jautājumiem.

Abas runas tika teiktas krieviski. Mamikins uzrunu latviski, bet tad lūdza iespēju to turpināt krieviski.

LKS kongresam bija izvirzīti 149 delegāti, no kuriem šorīt bija ieradušies 119.

LKS pašlaik nav pārstāvēta Latvijas parlamentā, bet EP to pārstāv viens deputāts. Ždanoka šogad nolika EP deputāta mandātu un viņas vietā tur darbojas Mitrofanovs.

Kā ziņots, LKS kongresā plāno pārvēlēt politiskā spēka vadību, kā arī diskutēt par gatavošanos 13.Saeimas vēlēšanām.