Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Latvijas Krievu savienība" sestdien rīko kārtējo protesta gājienu

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šodien plkst.12 notiks Tatjanas Ždanokas vadītās partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) kārtējā protesta akcija pret pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Partijas rīkotais pasākums sāksies plkst.12 Raiņa bulvārī, pie Francijas vēstniecības.

Kā aģentūrai LETA izteicās LKS pārstāvji, partija uzskata, ka ir nepieciešams turpināt protesta akcijas, pakāpeniski kāpinot dalībnieku skaitu, mainot vēstījumu adresātus un saturu.

"Nemainīgs paliek mērķis - atkarot krievu valodas nākotni Latvijas izglītības iestāžu sistēmā," uzsvēra pasākuma organizatori, piebilstot, ka ir jāpanāk, lai nākotnē "par neiespējamām kļūtu valdošo partiju avantūras par krievu valodas aizliegumu".

Kā ziņots, Saeimā turpinās likumprojektu par grozījumiem Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā virzība, paredzot pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā vidusskolā. Ieviest pārmaiņas plānots sākt 2019.gadā septembrī.

Paralēli Centrālā vēlēšanu komisija nolēma nevirzīt referendumam likumprojektu par mazākumtautību skolu autonomiju. LKS vērtēs, vai apstrīdēt šo lēmumu Augstākajā tiesā, vai arī iesniegt CVK jaunu likumprojektu, izslēdzot no tā noteiktus punktus.

Politiskā spēka līdere Ždanoka uzskata, ka Latvijas vadība neļauj īstenot LKS petīcijas, likumprojektus un likumu grozījumus. "Valsts bloķē dialogu par izglītību krievu valodā ar juridiskām metodēm," pauda Ždanoka, mudinot piedalīties akcijā un tā paust atbalstu, lai tiktu saglabāta izglītība krievu valodā.