Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pieaugušos uz skolu sauks jau otro reizi

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ja cilvēks darba tirgū nevēlas zaudēt savu konkurētspēju, jārēķinās, ka jāmācas būs visa darba mūža garumā. Mainīgais darba tirgus to pieprasa, jo tās zināšanas un prasmes, kas bija topā, piemēram, pirms 20 gadiem, mūsdienās zaudējušas vai būtiski mazinājušas savu nozīmi. Lai palīdzētu noturēties apritē, jau pērn rudenī startēja projekts, kurā tika aicināts piedalīties ikviens strādājošais vai pašnodarbinātais vecumā no 25 gadiem, piedāvājot viņam iespēju paaugstināt savu profesionālo latiņu vai apgūt pavisam jaunu arodu. Pirmā pieteikšanās jau noslēgusies, un mācības sākušās. Marta vidū gaidāma nākamā pieteikšanās.

Janvārī un februārī mācības ES fondu pieaugušo izglītības projektā Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide uzsākuši 3695 strādājošie iedzīvotāji, kas mācībām pieteicās pērnā gada rudenī. Pirmā pieteikšanās tika izsludināta četrās tautsaimniecības nozarēs, kurās pašlaik visvairāk trūkst kvalificētu darbinieku.

Starp visām četrām nozarēm vispopulārākās ir neformālās izglītības programmas jeb visīsākās projektā piedāvātās mācības, kuru ilgums nepārsniedz 159 stundas un kuru līdzmaksājums ir ne vairāk kā 36 eiro. Visvairāk pieteikumu saņemts būvniecības un elektronisko un optisko iekārtu ražošanas un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē.

Nākamā pieteikšanās kārta ilgs vienu mēnesi, iesniedzot mācību pieteikumu izglītības iestādē klātienē. Pēc pieteikšanās mācībām divu mēnešu laikā iedzīvotāji saņems mācību apstiprinājumu, lai šā gada jūnijā izglītības iestādēs varētu sākties mācību grupu komplektēšana un mācības.

Arī otrajā kārtā mācībām varēs pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību - pamatizglītību, vispārējo vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību atkarībā no izvēlētajām mācībām un tajās nepieciešamajām pr iekšzināšanām.

Martā paredzētā pieteikšanās notiks šādās 12 tautsaimniecības nozarēs: tekstilizstrādājumu, apģērbu, ādas un ādas izstrādājumu ražošana; pārtikas rūpniecība un lauksaimniecība; ēdināšanas pakalpojumi un tūrisms; drukas un mediju tehnoloģijas; transports un loģistika; enerģētika; ķīmiskā rūpniecība; kultūra; būvniecība; kokrūpniecība; elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas; metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības.

Detalizēts jauno mācību saraksts būs pieejams projekta mājaslapā www.macibaspieaugusajiem.lv šā gada marta vidū.

Mācību ilgums ir atkarīgs no programmām, bet var ilgt no trīs līdz pat deviņiem mēnešiem. Būs jākārto arī kvalifikācijas eksāmens. Mācības notiks darba dienu vakaros un brīvdienās.

Mācību izmaksas 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, 10% ir strādājošā līdzmaksājums, kuru var segt arī darbinieka darba devējs. Savukārt mācības bez maksas ir personām ar maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu.

Ja kāds no ieinteresētajiem strādājošajiem jūt, ka nepieciešams padoms vai karjeras konsultācija turpmākās karjeras veidošanā un piemērotāko mācību izvēlē, vēl pirms pieteikšanās izsludināšanas var izmantot iespēju pieteikties karjeras konsultācijai pie projekta sadarbības partnera Nodarbinātības valsts aģentūras karjeras konsultantiem 28 organizācijas filiālēs visā Latvijā.

Projekts ilgs līdz 2022. gada izskaņai, ieguldot tajā vairāk nekā 25 miljonus eiro.