Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ogres tehnikums sadarbībā ar uzņēmējiem gatavo profesionāļus

© Publicitātes foto

Darbā tirgū ir vajadzīgi zinoši, labi izglītoti dažādu profesiju pārstāvji, un neapstrīdams ir fakts: jo ciešāka sadarbība izveidojas starp izglītības iestādi un darba devējiem, jo prasmīgāks un tirgus vajadzībām atbilstošāks speciālists tiks sagatavots. Profesionālās izglītības kompetences centrs Ogres tehnikums šo aspektu ņem vērā un gadu gaitā nostiprinājis ciešu saikni ar uzņēmējiem, ir izveidota pat atsevišķa struktūrvienība – Karjeras izglītības centrs, kas šo sadarbību koordinē un veicina.

Uzņēmēji atsaucīgi

Pirmkārt, Ogres tehnikums īsteno darba vidē balstītu mācību pieeju, tas nozīmē - jaunieši savu izvēlēto profesiju apgūst nevis tikai ierastajā skolas solā, bet daļu mācību procesa viņi pavada pie darba devēja, caur praktiskiem darbiem izzinot interesējošo specialitāti un gūstot reālu darba pieredzi. Līdz ar to ne tikai vārdos, bet reāli arī darbos tehnikums plecu pie pleca strādā ar uzņēmējiem, lai jaunajiem cilvēkiem sniegtu darba dzīvei visvajadzīgāko. «Liels paldies jāsaka Ogres novada Uzņēmēju biedrībai, kas aktīvi iesaistījās un domāja, kā labāk uzņēmējus iesaistīt darba vidē balstītās mācībās. Principā ar daudziem uzņēmumiem mums izveidojusies ļoti laba sadarbība - viņi neliedz padomu, piedāvā prakses vietas un citas atbalsta formas,» akcentē Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante. Audzēkņiem praktisko rūdījumu ir iespējams gūt arī ārpus Latvijas robežām. Izmantojot Erasmus+ sniegtās iespējas, jaunieši var doties uz Vāciju, Maltu, Itāliju, Spāniju, Lielbritāniju un citām Eiropas valstīm.

Izglītības piedāvājums

Ogres tehnikumā tiek gaidīti gan jaunieši ar iegūtu pamatizglītību, gan arī vidusskolas absolventi un pieaugušie sešos darbības virzienos: mežsaimniecība un mežsaimniecības tehnika, kokizstrādājumu izgatavošana un būvdarbi, datorika un elektronika, administratīvais darbs, pārtikas ražošana un viesmīlība, dizains un māksla.

Jauns izaicinājums 2018. gadā ir pieaugušo izglītības īstenošana, t.sk. nozarē strādājošo kvalifikācijas paaugstināšana. ESF projekta 8.4.1. Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide ietvaros Ogres tehnikums šobrīd īsteno 10 izglītības programmas. Otrajā pieaugušo izglītības projekta īstenošanas kārtā ir apstiprinātas 14 izglītības programmas: mežsaimniecības tehniķis, galdnieks, harvestera operatora darbi, apmācība darbam ar motorzāģi un krūmgriezi, F kategorijas traktora vadīšana, būvkonstrukciju montētājs, datorprogrammas interjera noformējumam (SweetHome, 3D, SketchUP, CorelDraw), darbs ar programmu InDesign CC drukas un mediju tehnoloģiju nozarē, kontrolleru, mikrokontrolleru un mikroprocesoru sistēmu programmēšana, lodēšanas tehnoloģijas un standarti, konditors, pavārs. Interesentus gaidām Ogres tehnikumā!

Aci pret aci ar potenciālo darba devēju

Otrkārt, lai jau skolas laikā skolēni aci pret aci satiktos ar saviem potenciālajiem darba devējiem un viens otru labāk izpazītu, tehnikums rīko Uzņēmēju dienas. Šogad šī tikšanās notiks martā. «Uzņēmēju dienas notiks četras dienas, jo mums ir četras izglītības programmu grupas (elektronika, datorika un administratīvais darbs; viesnīcu un restorānu pakalpojumi, mežsaimniecība un kokapstrāde, dizains un māksla) un katrai no tām ir atvēlēta sava diena. Uzņēmēji tiekas gan ar esošajiem audzēkņiem, gan arī citiem interesentiem, kas vēl tikai domā, kādu profesiju izvēlēties,» stāsta Ogres tehnikuma direktore.

Absolventi atgriežas

Viņa teic, ka Karjeras izglītības centrs rīko arī audzēkņu tikšanās ar tehnikuma absolventiem - klausoties stāstītāja pieredzē, redzot viņa sasniegumus, šīs tikšanās var kalpot kā iedvesmas avots tagadējiem audzēkņiem, var palīdzēt labāk izprast profesijas izvēli un tās attīstības iespējas. Piemēram, februāra sākumā tehnikuma Dizaina un mākslas nodaļas audzēkņi tikās ar Multimediju dizaina programmas absolventu Ako Kurnosenko. Viņš stāstīja jauniešiem par savu pieredzi, ko guvis, mācoties un strādājot ārpus Latvijas - Dānijā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Šobrīd A. Kurnosenko strādā videomārketinga platformā TwentyThree Kopenhāgenā.

Bez sacensībām neiztikt

Lai pārbaudītu savu profesionālo sagatavotību, Ogres tehnikuma audzēkņi regulāri savu varēšanu un zināšanas apliecina dažādās sacensībās, piemēram, populāras ir kokgāzēju sacensības. Lai šīm sacensībām labāk sagatavotos, pagājušā gada novembra nogalē trīs tehnikuma kokgāzēju komandas dalībnieki - Matīss Mūrnieks, Rūdolfs Mahts un Helvijs Šulga, kā arī pedagogs Armands Lapiņš devās uz Austriju, kur Litclhofas lauksaimniecības skolā aizvadīja četru dienu ilgu treniņnometni. Pēc atgriešanās no Austrijas kokgāzēju komanda turpina treniņus savās mājās. Šobrīd komandā aktīvi trenējas astoņi audzēkņi. Drīzumā notiks vēl viena treniņnometne Vecbebros, uz kuru plānots aicināt arī igauņu un skandināvu valstu kokgāzējus. Bet aprīlī sāksies aktīvā sacensību sezona - tehnikuma organizētās starptautiskās sacensības Rāmavas kauss, kam sekos Igaunijas čempionāts, Eiropas čempionāts, Baltkrievijas čempionāts un pasaules čempionāts.

Simtgades zīmē

Lai arī, pateicoties vērienīgiem būvdarbiem pirms dažiem gadiem, tehnikums izveidojis patiešām modernu izglītības vidi, skola turpina attīstīties un pilnveidoties - piesaistot ERAF līdzekļus, patlaban notiek dienesta viesnīcas rekonstrukcija un modernizācija. Plānots, ka darbi noslēgsies neilgu brīdi pirms Latvijas 100 gadu jubilejas svinībām. «Drīz izsludināsim iepirkumu multifunkcionālas halles izbūvei.»

I. Brante informē, ka tehnikumam šis gads (tāpat kā visai valstij) paies Latvijas simtgades zīmē. «Tehnikums iesaistījies profesionālās izglītības iestāžu jauniešu pasākumā Radi, rādi, raidi, kas notiek, gatavojoties dziesmu un deju svētkiem. Mēs organizēsim skati Zemgales reģionā, un tā notiks Vecbebros. Domājot, kā vēl varam iesaistīties simtgades svinībās, tehnikums kopā ar biedrību Siera klubs izveidojis Zemgales kulinārā mantojuma centru, kā arī esam iestājušies Eiropas kulinārā mantojuma centrā. Audzēkņi kopā ar pedagogiem dodas pie Zemgales goda saimniecēm un pieraksta viņu īpašās receptes,» stāsta tehnikuma direktore. Šīs receptes pēc tam tiek liktas lietā arī tehnikuma kafejnīcā, kurā savas praktiskās iemaņas kaldina topošie pavāri.