Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Saeimas komisija noraida iedzīvotāju iniciatīvu par krievu valodu skolās

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien noraidīja vairāk nekā 10 000 cilvēku parakstītu iniciatīvu Latvijā saglabāt bilingvālo izglītību.

Komisijas sēde sekoja teju divas stundas garai Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdei, kurā tika lemts izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā virzīt divus likumprojektus, kas paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolā.

Iniciatīvas pārstāve Jeļena Bačinska, uzsverot mazākumtautību tiesības izglītoties savā valodā, pauda pārliecību, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātā izglītības valodas reforma patlaban nav jāvirza un ir nepieciešams izskatīt vairāku tūkstošu iedzīvotāju parakstīto iesniegumu par bilingvālās izglītības saglabāšanu.

Komisijas deputāti Aldis Adamovičs (V) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), kuri darbojas arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, uzsvēra, ka jautājumu par izglītības valodu jau skata cita komisija, līdz ar to iesniegums nebūtu nododams izskatīšanai citā komisijā.

Dzintars tāpat pauda pārliecību, ka, ja tiks atbalstīta iedzīvotāju iniciatīvas virzība, sabiedrībai tiks sūtīti pārprotami signāli par mērķi virzīties uz izglītību latviešu valodā.

Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Diviem deputātiem balsojot pret, bet vienam balsojumā nepiedaloties, iniciatīvas tālākā virzība tika noraidīta.

Kā ziņots, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien lēma izskatīšanai pirmajā lasījumā Saeimā virzīt likumprojektus par pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolā.

Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma grozījumi paredz no 2019.gada 1.septembra vispārējās izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā.