Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Lembergs bažījas, ka izmaiņas Izglītības likumā saistītas ar vēlēšanām

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Ventspils mērs Aivars Lembergs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotos grozījumus Izglītības likumā, kuros paredzēts noteikt pakāpenisku pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā, saista ar Saeimas vēlēšanām.

Lembergs iknedēļas preses konferencē uzsvēra, ka pirms jebkurām pārmaiņām, kas tiek pieņemtas, vispirms tiek izanalizēta situācija un vērtēta gatavība šīm izmaņām. “Situācijas izvērtējums ir elementāra lieta, pirms pieņemt kādu lēmumu. Ja zina situāciju precīzi, var pieņemt pareizu lēmumu,” norāda Ventspils mērs.

Saistībā ar plānotajām izmaiņām Izglītības likumā, Lembergs norādīja, ka IZM nav veikusi mazākumtautību skolu vērtējumu. “Nav vērtēts, cik gatavi ir pedagogi, cik gatavas ir programmas, metodika, cik skolēni un cik vecāki. Viņiem tādas analīzes nav. Viņi pat tādu nav veikuši,” norādīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs.

Viņš uzsvēra, ka tiekot pieņemts lēmums peldēt uz trešo sēkli, nedomājot par to, vai var aizpeldēt. “Ir svarīgi novērtēt šo gatavību. Ja tā nav pienācīga, tad jālemj, ko darīt (…) Acīmredzot politiķiem gribas parādīt savus muskuļus - “mēs vairākums pieņemsim lēmumu, jūs mazākums varat iet ieskrieties!”” situāciju skarbi raksturoja Lembergs.

Politiķis izteica bažas, ka IZM lēmums ir politisks un saistīts ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. “Tas ir orientēts uz vēlētāju “makšķerēšanu”, kur sacenšas, kurš būs lielāks nacionālists,” uzskata Lembergs, norādot, ka šāda veida sociāli jūtīgus jautājumus nedrīkst pieņemt, neanalizējot situāciju.

Jau ziņots, ka pēc trim gadiem vidusskolās visus vispārizglītojošos priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā.

IZM iecere paredz ka:

- Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma 2018./2019. mācību gadā - jaunā izglītības standarta ieviešana, kas pirmsskolas izglītību beidzot, nodrošinās latviešu valodas prasmi, lai mazākumtautību bērni varētu sekmīgi uzsākt sākumskolas izglītību latviešu valodā;

- 12. klases centralizētie eksāmeni no 2017./2018. mācību gada tikai latviešu valodā;

- 9. klases centralizētie valsts pārbaudījumi no 2019./2020. gada tikai latviešu valodā;

- No 2019./2020. mācību gada 7. klasē notiek pāreja uz jauno kompetenču pieejā balstīto standartu, kas nodrošinās, ka, pamatskolu beidzot, 80% mācību vielas tiek pasniegta latviešu valodā;

- No 2020./2021. mācību gada vispārizglītojošajā vidusskolā visi vispārizglītojošie priekšmeti tiek pasniegti latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus (moduļus).