Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Drīzumā sola iesniegt referenduma par mazākumtautību skolu autonomiju pieteikumu

© F64

Referenduma par mazākumtautību skolu autonomiju pieteikumu krievu skolu aizstāvji varētu iesniegt tuvāko nedēļu laikā, pastāstīja Latvijas Krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš skaidroja, ka referenduma iniciēšanas pieteikuma iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no tā, cik raiti virzīsies piedāvātā likumprojekta par mazākumtautību skolu autonomiju izstrāde. Referenduma pieteikums varētu tikt iesniegts tuvāko nedēļu laikā, iespējams, pagūstot to izdarīt vēl šogad.

Mitrofanovs domā, ka savākt nepieciešamos parakstus nav nereāli, ņemot vērā, cik īsā laika periodā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" izdevies savākt vairāk nekā 10 000 parakstus iniciatīvai par bilingvālās izglītības saglabāšanu.

Kā ziņots, Krievu skolu aizstāvji sola organizēt referendumu par mazākumtautību izglītības iestāžu autonomiju, tā ceturtdien kārtējā protestā pret pāreju uz izglītību latviešu valodā pastāstīja Mitrofanovs.

Viņš skaidroja, ka, ņemot vērā izgāzušos mēģinājumu virzīt šādu iniciatīvu portālā "Manabalss.lv", ideju tiks mēģināts īstenot referenduma veidā. Ar šādu piedāvājumu tika rosināts atgriezties pie 1919.gadā pastāvējušās kārtības izglītībā.

Kā ziņots, Ministru kabinets decembra sākumā izskatīja IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības iestādēs un to konceptuāli atbalstīja.

Patlaban IZM piedāvājums paredz, ka reformai mazākumtautību izglītības iestādēs būtu jābūt ieviestai 2021./2022.mācību gadā, nosakot, ka mācības pirmsskolā notiktu bilingvāli, sākumskolā (1.-6.klasē) tiktu nodrošināti trīs bilingvālās izglītības modeļi, pamatizglītības posma noslēgumā (7.-9.klase) 80% mācību procesa būtu nodrošināmi valsts valodā, savukārt vidusskolās (10.-12.klase) mācības notiktu tikai latviešu valodā.

Līdz šādam rezultātam tiktu nonākts pakāpeniski. 2019./2020.mācību gadā 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7.klasē, 2020./2021.mācību gadā - 7. un 8.klasē, savukārt 2021./2022.mācību gadā mācības latviešu valodā 80% apjomā notiktu jau visā pamatskolas noslēguma posmā. Arī pāreja uz mācībām latviešu valodā vidusskolā notiktu pakāpeniski - sākumā, 2020./2021.mācību gadā, tikai valsts valodā mācīsies 10. un 11.klases skolēni, bet pēc gada - visas vidusskolas posma klases.