Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Koalīcija neatkāpsies no idejas par izglītību tikai latviešu valodā

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Valdošā koalīcija neplāno atkāpties no ieceres par pakāpenisku pāreju uz izglītību valsts valodā, atzina aptaujātie politiķi.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze sacīja, ka netiks mainīts koalīcijas konceptuālais lēmums par pāreju uz izglītību latviešu valodā. Latvijas sabiedrības integrācijai jānotiek uz latviešu valodas pamata, apliecināja politiķis. Pēc viņa teiktā, konkrētā piedāvājuma sagatavošana ir Izglītības un zinātnes ministrijas pārziņā.

Politiķis norādīja, ka mazākumtautību skolas tiek saglabātas ar atbilstošajiem priekšmetiem dzimtajā valodā. Savukārt, saglabājot arī pārējo priekšmetu norisi ne valsts valodā, rodas jautājums, kādā veidā skolēni attiecīgajās jomās varēs nokārtot valsts eksāmenu, norādīja Krauze. Viņš arī vērsa uzmanību uz situāciju darba tirgū, kur problēmas drīzāk ir atsevišķiem latviešu jauniešiem, kuriem atsevišķas valsts iestādes varot prasīt krievu valodas zināšanas.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis uzsvēra, ka no līdzšinējām iecerēm nav plānots atkāpties. "Vienotība" uzticas izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V), atbalstot reformas šajā nozarē, piebilda Ķirsis. Viņaprāt, ir jāizbeidz "izglītības sistēmas segregācija".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA uzsvēra, ka šī politiskā spēka pozīcija izglītības jautājumā ir nemainīga jau gadiem. Viņš norādīja, ka plānotās izmaiņas ir solis pareizajā virzienā, un atteikties no tām nevajag.

Kā ziņots, 6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.

Tikmēr nepilnu divu nedēļu laikā sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par bilingvālās izglītības saglabāšanu.