Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ielās atkal izies vairāki simti krievvalodīgo, lai protestētu pret izglītību latviešu valodā

© Vladislavs Proškins / f64

Nākamnedēļ atkal iecerēta protesta akcija pret ieceri pāriet uz izglītību tikai valsts valodā, informē partijā "Latvijas Krievu savienība" (LKS).

LKS pauž, ka nākamnedēļ, 16.novembrī, plkst.16.20 notiks gājiens no Izglītības un zinātnes ministrijas līdz valdības ēkai. No plkst.16.45 protesta akcija turpināsies pie Ministru kabineta. Organizatori šo akciju nodēvējuši "Gaismas stars pret tumsu", jo gājiena laikā paredzēts izmantot lukturus, telefonus un citas gaismu radošas ierīces.

Pasākuma pieteikums iesniegts Rīgas domē, norādot, ka tajā varētu piedalīties ap 200 cilvēki.

Arī oktobra beigās tika rīkota līdzīga protesta akcija. Toreiz virkne prokrievisko organizāciju ar atklātu vēstuli vērsās pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS), paužot neapmierinātību ar viņa atbalstu idejai par pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās. Piemēram, toreiz vēstuli parakstīja LKS, tā dēvētais krievu skolu aizstāvju štābs un citas.

Kā ziņots, 6.oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Vēlāk VL-TB/LNNK vienojās kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.