Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pēc dažām nedēļām piedāvās likuma grozījumus par izglītību latviešu valodā

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) plāno kopā izstrādāt likuma grozījumus par pāreju uz izglītību latviešu valodā.

VL-TB/LNNK trešdien tikās ar izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V) un vienojās tuvāko nedēļu laikā piedāvāt nepieciešamos likuma grozījumus, aģentūrai LETA pastāstīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Viņš piebilda, ka par atsevišķām detaļām vēl ir jāvienojas un jārod kopsaucējs, taču šī sasaukuma laikā jāsper izšķiroši soļi šādas ieceres īstenošanai.

Šadurskis aģentūrai LETA sacīja, ka viņam bija konstruktīva saruna ar VL-TB/LNNK pārstāvjiem un vairākos jautājumos politiķiem ir līdzīgs skatījums.

Kā ziņots, 6.oktobrī Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus.

Īsi pirms tam VL-TB/LNNK paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas atbalstīt valsts un pašvaldību skolu pāreju uz mācībām tikai valsts valodā.

Pēc šo jautājumu apspriešanas koalīcijas sēdē Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) norādīja, ka valdošā koalīcija sagaida pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā. Mēneša laikā izglītības un zinātnes ministram jāsagatavo informatīvais ziņojums un iespējamie likumu grozījumi, par kuriem tiks diskutēts.