Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogi beidzot saņem algas

© coyot/pixabay.com

Gluži tradicionāli skolotājiem mācību gada pirmā alga kavējas – un arī šogad naudas izmaksas diena ievilkusies, jo Ministru kabinets tikai 3. oktobrī apstiprināja pedagogiem paredzētās mērķdotācijas. Nu tās ir beidzot sasniegušas izglītības iestādes, apliecina Izglītības un zinātnes ministrija (IZM)

«Nav nekas citādi kā iepriekšējos gadus, algas tiek izmaksātas tikai tad, kad Ministru kabinets apstiprina mērķdotācijas. Mēs arī iekļāvāmies IZM noteiktajā grafikā. Jautājums bija tikai, cik ātri dokumentus apstiprinās valdība,» skaidroja IZM Izglītības departamenta direktores vietniece Līga Buceniece. Vakar tūlīt pēc valdības sēdes arī nauda visām pašvaldībām pārskaitīta, un nu jau tai bija jānonāk līdz visām izglītības iestādēm. Lai skolotāji visu mēnesi nepaliktu bez algām, septembra vidū pašvaldībām tiek ieskaitīts avanss, kas sastāda trešo daļu algas. Tām ir iespēja šo naudas summu izmaksāt, bet ne visur tas tiek darīts. Neesot saprotams, kāpēc tāda nervozēšana, jo lielākajā daļā vietvaru algas tiek izmaksātas nevis mēneša pēdējās dienās, bet gan mēneša sākumā - 5. , 6. vai 7. datumā. Dažkārt esot arī tāda prakse, ka tad, ja naudu grib izmaksāt agrāk, dome pārskaita no saviem līdzekļiem pedagogiem paredzēto summu, un pēc tam atliek iztērēto summu atpakaļ.

Jāņem arī vērā, ka IZM darba samaksu sāk aprēķināt pēc 5. septembra, kad no pašvaldībām tiek saņemti precīzi dati par skolēnu skaitu, un pēc tam vēl ministrija savus aprēķinus nosūtot vietvarām, kas tad salīdzina, vai viss sakrīt, teica L. Buceniece, piebilstot, ka neviens skolotājs ar pretenzijām par to, ka alga nav saņemta, IZM nav vērsies. Par Alsungas pedagogiem, kas sūdzējušies masu medijiem, viņa brīnoties, turklāt - šogad viņiem piešķirtā summa esot pat lielāka nekā iepriekšējā gadā.

Jāatgādina, ka jau otro gadu algas tiek aprēķinātas, ņemot vērā jauno pedagogu darba samaksas modeli. Kopējais finansējums pašvaldību izglītības iestādēm šim mācību gadam ir 351 786 916 eiro, bet šā gada četriem mēnešiem tiek sadalīti 118 101 162 eiro.