Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Nacionālā apvienība neatkāpsies no piedāvājuma par izglītību valsts valodā

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Ņemot vērā, ka Saeimas vairākums neatbalstīja iniciatīvu par nepilsoņu statusa piešķiršanas izbeigšanu Latvijā dzimušajiem bērniem, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) nesteigsies ar ieceri par izglītību tikai valsts valodā, sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Vienlaikus Dzintars akcentēja, ka pārskatāmā nākotnē pie šī jautājuma nacionālā apvienība atgriezīsies.

Iepriekš Dzintars bija paudis - ja Saeimas vairākums atbalstīs iniciatīvu par nepilsoņu bērniem, nacionālā apvienība jau nākamnedēļ rosinās jautājumu par izglītību valsts valodā. VL-TB/LNNK piedāvātais likumprojekts paredzētu principu - mācībām jānotiek valsts valodā, bet atrisināt pārējos jautājumus, piemēram, par termiņiem tiktu uzdots valdībai.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Ka ziņots, Saeima šodien noraidīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

Par šī likumprojekta nodošanu komisijām balsoja 39 deputāti, kuri pārstāv opozīciju, tā dēvēto "Vienotības" "četrinieku", kā arī pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši Edvards Smiltēns un Romans Miloslavskis. Pret šo ieceri balsoja 38 parlamentārieši - pārsvarā "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji, bet vēl 14 deputāti - pārsvarā "Vienotības" pārstāvji - balsojumā atturējās.

Šī iniciatīva izraisīja domstarpības valdošajā koalīcijā. Nacionālā apvienība jau iepriekš norādīja, ka neatbalstīs Vējoņa priekšlikumu, kā arī atgādināja koalīcijas partneriem, ka šādu jautājumu virzīšanai nepieciešams konsensus starp partneriem.