Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Joprojām studentiem maza interese par dabaszinātnēm

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijas augstskolās turpinās studentu uzņemšana brīvajās budžeta un maksas vietās. Latvijas Universitātē tiek piedāvātas vēl kopumā ap 200 budžeta vietu, bet Liepājas universitātē – 70. Lielākie tukšumi, jau tradicionāli, ir dabaszinātņu programmās, it īpaši – fizmatos. Mācību iestādes gan cer līdz septembrim krietni aizpildīt robus, bet, ja neizdosies, brīvās vietas izmantot citās programmās.

Daugavpils universitātē (DU) daļā studiju virzienu «viss jau ir aizpildīts». Tā tas, piemēram, ir sociālajās zinātnēs un fizioterapijā. Taču ir jomas, kur vēl ir daži robi, kā tas ir filoloģijā, mūzikā un mākslā, pedagoģijā (visvairāk - pamatskolas un mājturības programmā). Taču tradicionāli visgrūtāk pildās dabaszinību virziens (kopumā brīvas 14 vietas), it īpaši fizikā un matemātikā, kur pieteikušies tikai četri studētgribētāji, informē DU mārketinga direktors Jānis Kudiņš. Diemžēl tie, kam ir eksaktais ķēriens, izvēlas pamatā datorzinības vai ar medicīnu saistītās jomas. Ja tomēr vairāk uz dabaszinībām nepieteiksies, tad, kā parasti, budžeta vietas tiks pārnestas uz līdzvērtīgām vai augstāka līmeņa programmām. Katrā ziņā papildu uzņemšanā DU vienmēr izdodoties piepulcināt vēl 400 līdz 500 jauno studentu.

Liepājas universitātē šogad no tai piešķirtajām 300 budžeta vietām (no tām 227 pamatstudijās un 73 augstākā līmeņa studijās) pirmajā kārtā tika aizpildītas 230. Brīvas vēl ir 70 budžeta vietas, kas ir 23,3%, norāda LU pārstāve Simona Laiveniece. Gandrīz visas budžeta vietas ir aizpildītas maģistru studiju programmās. Lielākas problēmas ir ar dabaszinātņu programmu aizpildījumu, bet brīvas vietas ir arī IT, datorzinātņu, mehatronikas, vides un atjaunojamo resursu programmās.

Tāpat Latvijas Universitātē vislielākā aizķeršanās ir ar eksaktajām jomām. Tā ir ne tikai fizika un matemātika, bet arī datorzinības, kur pieejamas 40 budžeta vietas. Kopumā pamatizglītībā (bakalauri) vēl pieejamas 65 valsts apmaksātas vietas, taču tām jāpieskaita tās, par kurām fizmatu fakultāte nav devusi ziņas. Provizoriski kopumā tās varētu būt pat 100 vietas, bet maģistra līmenī - vēl tikpat, teic LU pārstāve Aija Pakalna.

Ar uzņemšanas rezultātiem apmierināta ir Rīgas Stradiņa universitāte (RSU): tai šogad izdevies ātri un sekmīgi aizpildīt visas valsts piešķirtās budžeta vietas pamatstudijās - 618, kas ietver veselības aprūpes programmas, piemēram, medicīna, zobārstniecība, farmācija, fizioterapija, ergoterapija un citas, uzskaita RSU pārstāvis Edijs Šauers. Uz minēto valsts piešķirto pamatstudiju vietu skaitu tika saņemti 1217 unikālie pieteikumi, kas vērtējams kā ļoti labs rādītājs. Līdz ar to papildu uzņemšana pamatstudijās nav jārīko. Kopumā RSU šogad saņēmusi aptuveni 3900 pieteikumu, kas ir līdzīgs pamatstudiju pieteikumu rādītājs kā iepriekšējā gadā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) līdz šim līgumus noslēguši 781 pamatstudiju un 277 maģistrantūras reflektanti, tādējādi kopumā studijas 1. kursā rudenī varētu sākt vismaz 1058 jaunie studenti. Studētgribētāji vēl varot pieteikties uz maksas studiju vietām visās LLU piedāvātajās studiju programmās, izņemot maģistros Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, kā arī virknē pamatstudiju ir brīvas budžeta vietas.