Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

KARJERAS STĀSTS: Kad apvienojas pieredze un enerģija, rodas bizness

DROSME, NEATLAIDĪBA, AIZRAUTĪBA. «Aizrautība un iekšējā atbildības izjūta ir divi elementi, kas ir vajadzīgi ikvienam uzņēmējam. Aizrautība bez atbildības izjūtas var ar laiku apdzist, jo to apslāpē dažādas grūtības, kas allaž būs,» akcentē Viesturs. Savukārt Jānis uzskata, ka tikpat nozīmīga ir arī drosme un neatlaidība, lai jebkura ideja pārvērstos rezultātā, «jo patiešām grūtības ir uz katra stūra. Taču no otras puses – gūtie puni ceļ izturības latiņu,» norāda Jānis. Viņi kopīgi savus spēkus ir pārbaudījusi gan IT jomā, gan interneta tirdzniecībā, bet šobrīd sevi sekmīgi pieteikuši fintech nozarē © F64

Viesturu un Jāni Kuļikovskus saista ne vien radnieciskas saites – viņi ir brāļi, bet arī kopīgs bizness: abi kopš 2015. gada vada uzņēmumu Alfa Finance grupa, strādājot veiksmīgā tandēmā – Viesturs, kuram ir bagātīga zināšanu buķete finanšu un investīciju jautājumos, ir uzņēmuma pieredzes balsts, bet jaunākais brālis ir ideju ģenerators, uzņēmuma enerģijas lādiņš.

Sāk kā kredītspeciālists

Abiem brāļiem ir ar finansēm, biznesu saistīts arī izglītības ceļš: Viestura skolas gadi sakrita ar laiku, kad Latvija atguva neatkarību un mūsu valstī tikai pamazām sāka veidoties izpratne par uzņēmējdarbību. Viesturs teorētiskās zināšanas ir ieguvis Banku augstskolā, kā arī Rīgas Biznesa skolā, bet praktisko rūdījumu: LatvijasVācijas bankā (bijusī Hansabanka, tagad Swedbank). Darbu 19 gadu vecumā bankā viņš sāka no starta pozīcijas - bija kredītspeciālists, gadu no gada pa karjeras kāpnēm virzoties arvien augstāk līdz valdes locekļa amatam. Jaunu lappusi savās profesionālajās gaitās viņš pāršķīra 2001. gadā, kad pieteica sevi konsultāciju biznesā - plašā pieredze bankā, strādājot ar uzņēmumiem, ļāva būt par zinošu padomdevēju biznesa vidē. Viesturs arī vairākus gadus ir darbojies nekustamā īpašumā jomā. «Pieredze bankā un risku vadības izjūta ļāva man laikus prognozēt krīzes atnākšanu. Principā jau 2005. gadā bija skaidrs, ka būs gaidāma ekonomikas lejupslīde. Latvija bija kā lēcējs no tramplīna - kādu laiku ir virzība uz augšu, bet tad seko straujš kritiens. Godīgi sakot, sākotnēji pat nebiju prognozējis, ka kritiens būs tik pamatīgs,» stāsta Viesturs.

Uzreiz darba devējs

Savukārt Jānim, kā viņš pats smejoties teic, nebija lielas izvēles. Viņš bija pārmantojis ģimenes uzņēmēja gēnu un jau kopš pamatskolas mērķtiecīgi soli pa solim virzījās uz biznesa vidi. Jānis ir pabeidzis Rīgas Ekonomikas augstskolu un izskolojies gan par juristu, gan ekonomistu, un studiju pēdējā kursā ģimene viņam uzticēja realizēt viņa pirmo biznesa projektu. Tas bija saistīts ar dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu savākšanu un iznīcināšanu. «Tas bija no papīra jāīsteno dzīvē. Tā bija lieliska skola - mācījos darot un darīju mācoties. Protams, tas nebija vienkārši, taču guvu ļoti vērtīgu pieredzi,» secina Jānis. Viņš arī bija tas, kurš ierosināja kopīgi izmēģināt spēkus fintech jeb alternatīvo finanšu risinājumu jomā, kurā darbojas Alfa Finance grupa. «Pirmie spēlētāji fintech nozarē parādījās jau krīzes gados. Taču tolaik es šo biznesu nesapratu un neredzēju jēgu tajā iesaistīties. Taču Jānis mudināja pamēģināt, un viņš mani pārliecināja, ka šim biznesa virzienam ir potenciāls,» stāsta Viesturs. Jānis papildina: «Rīgas Ekonomikas augstskola kļuva par tādu kā sava veida inkubatoru, kur radās virkne nebanku sektora finanšu uzņēmumu.»

Met kauliņus kopā

Un viņi kopā ar mārketinga un produktu attīstības stratēģi Ingaru Zagorski pirms diviem gadiem nodibināja Alfa Finance grupu, kas jau spējusi piesaistīt vairāk nekā 150 000 reģistrēto lietotāju un finansējusi aizdevumus vairāk nekā 20 miljonu eiro vērtībā. Un šā gada sākumā dienas gaismu ieraudzīja Alfa Finance grupas meitasuzņēmums - savstarpējo aizdevumu platforma DoFinance ar iespēju ieguldīt līdzekļus ar ienesīgumu līdz 12% gadā. Vietne domāta cilvēkiem, kuri vēlas investēt savus brīvos līdzekļus un gūt peļņu, bet kuri nav profesionāļi investīciju veikšanā un pārvaldīšanā. «Mūsu galvenais fokuss ir pārdomāta biznesa risku vadība, lai investori ieguldītu tikai tādos aizdevumos, kuri ir droši. Tieši biznesa risku vadībā, kam ir augsta automatizācijas pakāpe, esam veikuši apjomīgākās investīcijas, jo investoru naudas drošība ir mūsu prioritāte. Kļūdas nozīmē pazaudētu investoru uzticību, līdz ar to tad ar biznesu ir cauri,» akcentē Viesturs.

Fokuss uz Āzijas tirgu

Šobrīd platformai ir pārstāvniecības Polijā un kopš maija arī Indonēzijā. Uzņēmumā strādā 60 darbinieki. «Finanšu tirgus Āzijā strauji aug un kļūst arvien stabilāks, kā rezultātā palielinās pieprasījums pēc fintech jeb alternatīvo finanšu risinājumiem. Lielā iedzīvotāju skaita un konservatīvā banku sektora dēļ Āzijas tirgus ir pievilcīgs finanšu tehnoloģiju galamērķis. Cilvēki Āzijā meklē iespējas droši investēt savus līdzekļus, savukārt Eiropas finanšu tirgus, viņuprāt, ir ļoti uzticams. Mūsu mērķa tirgū, Dienvidaustrumu Āzijas reģionā, atrodas milzīgs finanšu kapitāls, kuru mēs piedāvājam investēt efektīvāk tieši Eiropā,» stāsta Jānis, kurš Āzijas tirgu ir iepazinis jau vairāku gadu garumā - viņš darbojas (arī šobrīd) Āzijas tirdzniecības, ražošanas un loģistikas nozarē. «Āzijā dzīvojošajiem ir ļoti atšķirīga dzīves, laika uztvere salīdzinājumā ar eiropiešiem. Eiropieši visu grib tūliņ, uzreiz, vairāk, ātrāk - mēs paši sev radām stresu, bet Āzijā laiks ir daudz relatīvāks. Viņi nesteidzas, viņi ilgāk pieņem lēmumus. Līdzšinējā pieredze man ļāvusi iepazīt viņu kultūru, mentalitāti, izprast viņus un līdz ar to radīt viņiem piemērotus finanšu pakalpojumus,» stāsta Jānis.

Atpūtai - lauku darbi un meditācija

DoFinance dibinātāji ir apņēmības pilni paplašināties Āzijas tirgū, kā arī piedāvāt jaunus investīciju produktus. Patlaban lielākoties investori ir gatavi ieguldīt 1000 līdz 5000 eiro, taču esot arī klienti, kas iegulda, piemēram, 20 eiro. «20 un 50 eiro ieguldītāji parasti ir cilvēki, kas šo platformu grib notestēt - kā procesi darbojas, pēc laika redzam, ka viņi nolemj ieguldīt arī lielākas summas, jo no 20 vai 50 eiro ieguldījuma, protams, klients lielu atdevi nevarēs sajust,» skaidro Viesturs.

Taujāts, kā viņš atslēdzas no šīs mutuļojošās biznesa pasaules, Jānis norāda, ka viņa atpūtas avots ir lauku mājas, kurp dodas gandrīz katru nedēļas nogali. «Lauku darbi patiesi relaksē un atbrīvo prātu,» secina Jānis. Bet Viesturs vairāk nekā 10 gadus izkopj meditācijas praksi.