Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Sešgadīgos tomēr bīda uz 1. klasi

© f64

Izglītības un zinātnes ministrijas pilnveidotie grozījumi Vispārējās izglītības likumā, kas cita starpā paredz, ka no 2018. gada 1. septembra bērniem skolas gaitas jāsāk no sešu gadu vecuma, sākuši ceļu pie likumdevējiem.

Dokumentā gan tiek pieļauta iespēja «pamatotas nepieciešamības gadījumā» mācības 1. klasē sākt arī no septiņiem gadiem. Pašlaik vienā klasē var satikties bērni trīs dažādos vecumos: sešu, septiņu un pat astoņu gadu vecumā, līdz ar to šie grozījumi neko būtisku nemaina, preses brīfingā skaidroja Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks. Viņš atgādināja, ka tas viss «iet kontekstā ar mācību satura reformu, kura paredz daudz ciešāku un dziļāku integrāciju starp pirmsskolas un sākumskolas izglītību». Šobrīd šis pārrāvums starp abiem posmiem ir pārāk izteikts un lēciens no bērnudārza uz skolu ir pārāk krass, jo mainās gan vide, gan mācību process, kas rada bērniem nepamatotu stresu. G. Catlaks norādīja, ka jau tagad pirmsskolas izglītību sāk piecgadīgie, bet jaunais mācību saturs tiek veidots bērniem pat no pusotra gada vecuma, jo mūsdienās ļoti agri jāsāk mācīties, apgūstot pamatprasmes un kompetences, kombinējot to visu ar atpūtu un rotaļnodarbībām.

IZM Izglītības departamenta vadītāja Evija Papule uzsvēra, ka likumprojekts nosaka: skološanās varēs notikt bērnudārzu vai skolu telpās. Turklāt pirmsskolas iestādēm, kas līdz šim nevarēja īstenot sākumskolas programmas, būs atļauts veidot šo posmu - pat līdz 6. klasei. Savukārt skolām, kam nav pirmsskolas, varēs to atvērt. Tas nozīmē, ka 1. klases bērni varēs turpināt mācīties tur, kur viņi ir šobrīd, akcentēja IZMM pārstāve. Raizes par telpu nepiemērotību, visticamāk, nebūšot, jo jau tagad daudzas pašvaldības sākušas apvienot pirmsskolas iestādes ar skolām, līdz ar to plūstoša pāreja ir nodrošināta. Šobrīd likumprojekts ir nonācis valsts sekretāru sanāksmē, tālāk tas tiks skatīts valdībā un tad nodots atbildīgajai Saeimas komisijai.