Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Populārāko augstskolu trijnieks: LU, RTU un RSU

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Šodien daudzās augstskolās beidzas pirmā studentu uzņemšanas kārta. Vakar pulksten 15 vienotās pieteikšanās sistēmā, kurā ir 12 augstākās izglītības iestādes, bija pieteikušies 6427 reflektanti. Kā liecina skaitļi: populārāko augstskolu trijniekā ir Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU).

Diez vai arī šogad augstskolām gaidāms lielāks Latvijas vidusskolas absolventu pieplūdums, iespējams - viņu būs pat mazāk nekā pērn, jo šopavasar skolu beidza lielākā demogrāfiskā krituma laikā dzimušie, pieļauj augstskolu pārstāvji. Pavisam Latvijas vidējās mācību iestādes absolvēja 8675 jaunieši, un tie nu brālīgi jāsadala ne tikai starp 16 valsts, bet arī vairākiem desmitiem privāto augstskolu. Jāņem arī vērā, ka ne visi šogad absolvējušie vēlēsies turpināt mācības kādā no augstākās izglītības ieguves vietām.

Ekrānšāviņš no avīzes

Statistika portālā www.latvija.lv liecina, ka visvairāk pieteikumu saņēmusi LU. Tiesa, no vairāk nekā 11 000 tikai divarpus tūkstoši to atzīmējuši kā pirmo prioritāti. Jau tradicionāli visiecienītākās programmas ir datorika, tiesību zinātne, ārstniecība un farmācija, komunikāciju zinātne, angļu filoloģija, modernās valodas un bizness, vadības zinātne. Aiz LU seko RTU ar mazliet vairāk nekā 10 000 pieteikumu, no kuriem kā pirmā prioritāte ir atzīmēta 1875 pieteikumos. Tur topā arī ir datorzinātnes un IT tehnoloģijas, tāpat liela interese ir par inženierzinātnēm, arhitektūru, muitas un nodokļu administrēšanu, uzņēmējdarbību un aviācijas transportu. Jāteic gan, ka RTU filiālēs Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā un Ventspilī patlaban gan vēl ir neliela kustība - no kopumā aptuveni 600 pieteikumiem provizoriski atlasīti 128 reflektanti. RTU Studiju departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uģis Citskovskis, komentējot šā gada rezultātus, teica: «Kamēr notiek jauno studentu reģistrācija studijām, vēl nav iespējams prognozēt uzņemšanas rezultātus bakalaura un maģistra studiju līmenī. Taču skaitļi ir aptuveni pagājušā gada līmenī. Pēdējo gadu tendences liecina, ka, par spīti demogrāfiskajam kritumam, jauniešiem ir interese par inženiertehniskajām zinātnēm, un tas ļāvis RTU proporcionāli demogrāfiskajam kritumam saglabāt aptuveni tādu pašu studentu skaitu kā iepriekšējos gados. Augstskola turpina gaidīt reflektantus, jo te ir lielākais budžeta vietu skaits salīdzinājumā ar citām augstskolām, un, spriežot pēc iepriekšējo gadu pieredzes, pēdējā uzņemšanas dienā varētu būt salīdzinoši daudz reflektantu, kuri steigsies vēl izmantot iespēju un pieteikties studijām.»

Trešo vietu ieņem RSU, kas gan uzņemšanu rīko atsevišķi. Tās pārstāvis Edijs Šauers skaidroja, ka elektroniski pieejamajā sarakstā tiek minēti tikai tie pieteikumi, kas tiek dokumentāri apstiprināti, un līdz 7. jūlijam tādu bija 2762. Skaitļi liecinot, ka, par spīti demogrāfiskajai bedrei, uzņemšanas statistika esot pat nedaudz labāka nekā pērn. Tomēr pilna aina būs redzama 11. augustā, kad beigsies pieteikšanās studijām maģistrantūrā. Šobrīd veselības blokā populārāko programmu vidū ir medicīna, fizioterapija, farmācija, zobārstniecība, uzturs, bet sociālo zinātņu jomā - tiesību zinātnes, starptautiskais mārketings un reklāma, multimediju komunikācija, starptautiskās attiecības.

Krietni aiz lielo universitāšu trijjūga seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ar vairāk nekā 2000 pieteikumu (teju 600 ar pirmo prioritāti), Daugavpils Universitāte - ar 1248 (297). Vēl tālāk ar mazāk nekā 1000 pieteikumiem rindojas Vidzemes augstskola, Banku augstskola, Liepājas Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Ventspils augstskola, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola RISEBA, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Ekonomikas un kultūras augstskola.