Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mākslas akadēmiju vadīs Kristaps Zariņš

© LMA

Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) turpmāk vadīs gleznotājs un līdzšinējais LMA prorektors Kristaps Zariņš. Līdz ar viņu uz rektora vietu kandidēja prorektors Andris Teikmanis un Modes mākslas katedras vadītājs Aigars Bikše.

Kristapa Zariņa kandidatūru rektora amatam izvirzījušas desmit LMA apakšnozares, kā arī Latgales filiāle, un par viņu kā akadēmijas vadītāju nobalsojuši 45 no 80 LMA Satversmes sapulces dalībniekiem, informēja LMA pārstāve Linda Indriksone, paskaidrojot, ka ievēlēšanai nepieciešami 50% Satversmes sapulces dalībnieku balsu.

LMA vadības un attīstības programmā 2017.-2022. gadam jaunais rektors norādījis, ka akadēmijas attīstība būs saistīta ar vēsturisko pētniecību, uzsverot, ka «LMA kopš dibināšanas ir sevī iemiesojusi nacionālo mākslas skolu, kļūstot par vienu no Latvijas neatkarības un kultūras pārstāvības simboliem». K. Zariņš uzskata, ka LMA jāveido par Eiropas līmeņa starptautiski konkurētspējīgu mākslas un radošo industriju sadarbības vidi. Visos studiju līmeņos jāievieš pārdomāts studiju priekšmets angļu valodā, piesaistot ārvalstu vieslektorus.

Viņš arī solās veltīt uzmanību tam, lai akadēmija būtu ērta mājvieta studējošiem, pedagogiem, vispārējam personālam, veidojot vidi, kas atbilst mūsdienu komforta prasībām. Ēkā Kalpaka bulvārī 13 noteikti būtu jāpārbūvē bēniņi un jāierīko lifts, kam gan būtu nepieciešami lielāki līdzekļi, bet «ir virkne darbu, kas ir veicami ar nelielu finanšu izlietojumu un radoši saimniecisku izdomu». Tas būtu: dārza labiekārtošana, riteņu novietņu pilnveidošana, ēdnīcas telpu labiekārtošana, pagrabstāva remonts, kā arī risinājumu meklēšana kopīgas atpūtas telpas izveidei. Savā programmā viņš arī akcentē, ka, iesaistoties Eiropas Savienības struktūrfondu programmā Izaugsme un nodarbinātība, ir paredzēta LMA īpašumā esošās Jāņa Kugas mājas pārveidošana par pētniecībā balstītu mākslas un dizaina mācību telpu un starptautisku rezidenču vietu.