Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Profesionālā izglītība kā stabils starts dzīvei

LABĀKĀ. Nesen gana vērtīgu praktisku rūdījumu Līga guva, piedaloties pirmajā nacionāla mēroga jauno profesionāļu meistarības konkursā SKILLS LATVIA 2017. Savā kategorijā viņa ieguva 1. vietu © Publicitātes foto

Līga Vētra šobrīd apgūst interjera dizainu un ir iecerējusi pēc profesionālās skolas absolvēšanas studēt arhitektūru. Ir arī plāns B – doties studēt un strādāt uz ārvalstīm. Viņa uzskata, ka profesionālā izglītība ne tikai ļauj apgūt interesējošo specialitāti, bet veido jauno cilvēku daudz patstāvīgāku. Pavisam nesen Līga teicami savas profesionālās iemaņas apliecināja nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursā SKILLS LATVIA 2017, savā kategorijā iegūstot 1. vietu. Jauniete labprāt nākamgad startētu arī šāda veida starptautiskajās sacensībās.

Audzina patstāvību

Šobrīd Līga ir 2. kursa audzēkne Profesionālās izglītības kompetences centrā (PIKC), Rīgas Mākslas un mediju tehnikums. Taujājot, kāpēc pēc pamatskolas izdarīta izvēle par labu profesionālajai skolai, ne vidusskolai, Līga atbild lakoniski: «Negribējās lieki tērēt laiku.» Viņasprāt, profesionālā izglītība piedāvā vairāk nekā vidusskola, tostarp profesiju - tas vairs nav tikai pliks vidusskolas atestāts, bet gan stabils pamats dzīvei. Arī liela daļa kādreizējo klasesbiedru mācības turpina tieši kādā no profesionālajām skolām.

Profesionālā izglītība savā ziņā sniedz arī lielāku brīvību - neviens aiz rokas uz stundām nevelk, taču tas vienlaikus māca būt patstāvīgam, piemēram, daudzi no vecāku paspārnes uzsāk dzīvi dienesta viesnīcās, kur pašam ir jātiek galā ar sadzīves jautājumiem. «Mums ir gan profesionālie priekšmeti, gan vidusskolas priekšmeti - jāmācās ir daudz, arī ārpus stundām,» secina Līga.

Profesijas izvēle - spontāna

Viņa atzīst, ka profesija gan bijusi spontāna izvēle, bet šāviens uz labu laimi tomēr trāpīja desmitniekā. «Ceļš ir pareizs, interjers šobrīd ir mana aizraušanās. Bet, domājot par nākotni, - tad jau laiks rādīs. Apsveru domu studēt arhitektūru, bet varbūt došos prom no Latvijas - mācīšos un strādāšu kur citur,» stāsta Līga.

Starp citu, interjera dizains spēj ieinteresēt arī puišus - Līgas kursā ir viens zēns, bet 1. kursā mācības uzsāka seši puiši.

Patlaban Līgas prioritāte ir pabeigt skolu. Pirmā īstā prakse gaidāma nākamajā kursā, taču nesen gana vērtīgu praktisku rūdījumu Līga guva, piedaloties pirmajā nacionāla mēroga jauno profesionāļu meistarības konkursā SKILLS LATVIA 2017. Pasākuma laikā ikvienam interesentam bija iespēja sekot līdzi 16 dažādu profesiju konkursam, piedalīties karjeras domnīcā, kā arī izmēģināt prasmes dažādu profesiju meistarklasēs un paraugdemonstrējumos.

Pirmā vieta

Savukārt konkursa dalībniekiem tās bija aktīvas rosīšanās piesātinātas trīs dienas, kurās bija jāapliecina sava meistarība. Līgai tas izdevās lieliski - viņa savā kategorijā plūca uzvaras laurus. Jauniete atzīst - konkurence esot bijusi ļoti sīva, un līdz pēdējam brīdim viņa nebija pārliecināta par savu uzvaru, taču, kad tā bijusi rokā, prieks esot bijis ļoti liels. Līga stāsta, ka no konkursa uzdevumiem viņai visgrūtākā šķitusi tapešu līmēšana. «It kā no vienas puses kādam var šķist - tur nav nekas grūts, bet tapešu rakstu savienošana, salāgošana nebūt nav elementāra.» Pirms tapešu līmēšanas, protams, vajadzēja arī sagatavot sienu: to noslīpēt, nogruntēt. Gana liels izaicinājums bija arī krāsošanā ar brīvu roku. Tāpat tika vērtēta topošo speciālistu prasme veidot harmoniskas krāsu pārejas. Līga apsver iespēju celt latiņu vēl augstāk un nākamgad, iespējams, startēt arī starptautiskās sacensībās.

Uz jautājumu, vai radoši eksperimenti notikuši jau uz savas istabas dzīvesvietā sienām, Līga smaidot atbild: «Pagaidām vēl ne. Taču vecāki jau ir sacījuši, ka drīzumā varēs taisīt remontu.».