Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LIZDA atkārtoti prasa apturēt RPIVA likvidāciju

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Vien dažas dienas pirms Ministru kabineta (MK) lēmuma par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju pieņemšanas Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) sagādājusi apjomīgu juridiskā biroja "Sorainen" sagatavotu atzinumu, atkārtoti prasot apturēt RPIVA likvidācijas projekta tālāku virzību.

Kā aģentūrai LETA skaidroja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, viņa juridiskajā birojā vērsās pagājušajā nedēļā, kad tajā bija izsludinātas bezmaksas juridiskās palīdzības dienas. Vanaga sacīja, ka ar lūgumu izvērtēt RPIVA likvidācijas rīkojumprojektu viņa vērsās pēc kāda ieteikuma pagājušās nedēļas vidū, savukārt jau piektdien vēstule ar atsauci uz "Sorainen" izstrādāto atzinumu nosūtīta Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), Saeimā pārstāvēto politisko partiju frakcijām, kā arī pie tām nepiederošam deputātam Artusam Kaimiņam, Izglītības un zinātnes ministrijai, Augstākās izglītības padomei, Rektoru padomei, Latvijas Studentu apvienībai un pašai RPIVA.

LIZDA uzskata, ka RPIVA likvidācijas process neatbilst tiesiskajam regulējumam, taču viņu viedoklis netiekot ņemts vērā. Tāpēc, atsaucoties uz juridiskā biroja "Sorainen" mājaslapā publicēto informāciju par bezmaksas juridiskās palīdzības dienām, LIZDA vērsās pie uzņēmuma ar lūgumu sniegt profesionāla, pieredzējuša un starptautiski atzīta juridiskā biroja speciālistu viedokli par attiecīgo rīkojuma projektu.

LIZDA priekšsēdētāja norādīja, ka no juridiskā biroja saņemts "padsmit lappuses garš atzinums", turklāt tas bijis bezmaksas pakalpojums.

Pamatojoties uz saņemto informāciju no juridiskā biroja "Sorainen", LIZDA lūdz apturēt rīkojuma projekta tālāku virzību MK par RPIVA likvidāciju, iepazīties un ņemt vērā juridiskā biroja "Sorainen" sagatavoto informāciju.

Tikmēr "Sorainen" mājaslapā norādīts, ka pagājušajā nedēļā tajā norisinājās bezmaksas juridiskās palīdzības dienas, kuru laikā juridiskā biroja zvērināti advokāti un juristi snieguši bezmaksas juridiskās konsultācijas tādas tiesību sfērās kā darba tiesības, intelektuālais īpašums, komercstrīdi (tiesvedības jautājumi), nekustamā īpašuma jautājumi un publiskie un sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumi.

Uzņēmuma mājaslapā skaidrots, ka katras bezmaksas konsultācijas ilgums ieplānots aptuveni 30-40 minūšu garumā, turklāt konsultācijas mērķis nav veikt visaptverošu analīzi un sniegt pilnīgi visu nepieciešamo informāciju un izstrādāt risinājumus, jo parasti tik ierobežotā laikā tas nav iespējams.

Kā ziņots, rīt, 21.martā, plkst.11.30 pie MK notiks RPIVA protesta akcija, kurā akadēmijas studenti un darbinieki veidos "dzīvo ķēdi", iestājoties pret ieceri augstskolu likvidēt, aģentūra LETA uzzināja augstskolā.

Tieši rīt Ministru kabinets plāno pieņemt lēmumu par RPIVA likvidēšanu, pievienojot to Latvijas Universitātei.