Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

RPIVA studenti piketā pieprasīs Šadurska demisiju

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) studenti un darbinieki šodien plkst.11.30 piketā pie Ministru kabineta pieprasīs izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju, informēja augstskolā.

Šis nebūs pirmais akadēmijas pārstāvju pikets pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri. Februāra sākumā alejā iepretim valdības ēkai pret to protestēja ap 50 akadēmijas topošie deju un ritmikas skolotāji. Savukārt janvārī protesta gājiens no Saeimas uz nozares ministriju pulcēja ap 100 cilvēku.

Sākotnēji gan neoficiāli tika norādīts, ka šodien jautājumu par RPIVA likvidēšanu, pievienojot Latvijas Universitātei (LU), varētu skatīt Ministru kabinets, tomēr, gaidot LU Senāta lēmumu, lemšana pārcelta, visticamāk, uz nākamo nedēļu.

Piketa organizatori uzskata, ka IZM līdz šim brīdim nav izrādījusi interesi par konstruktīvu dialogu ar RPIVA darbiniekiem un studentiem, kaut arī RPIVA mutiski un rakstiski vienmēr paudusi gatavību sadarboties un aicinājusi ministriju sākt diskusiju.

RPIVA uzskata, ka IZM ar savu rīcību diskreditē Latvijas izglītības sistēmu un pauž nihilistisku attieksmi pret izglītības iestāžu darbinieku darbu, ko viņi katru dienu veic pirmsskolas, skolas, profesionālajā, augstākajā un interešu izglītībā.

"Mēs aicinām apturēt RPIVA likvidāciju un uzsākt plašas, vispārējas konsultācijas ar visām iesaistītām pusēm, lai katram būtu skaidrs pārmaiņu process un iespējamie ieguvumi. Aicinām izanalizēt visu iesaistīto pušu vajadzības un bažas, rūpīgi izvērtēt dažādus izglītības reformu modeļus, katra modeļa ieguvumus un riskus, veicot skaidrus, uz pierādījumiem un mērķiem balstītus aprēķinus," uzsver piketa organizatori.

Piketā tiek aicināts piedalīties ikviens, kam rūp Latvijas izglītības nākotne, un kas uzskata, ka RPIVA likvidācija nodarīs būtiskus zaudējumus pedagoga profesijas attīstībai.

Augstskolas pārstāvji atzīmē, ka iebildumus un negatīvu attieksmi pret IZM izstrādāto un izskatīšanai Ministru kabinetā virzīto rīkojuma projektu par akadēmijas likvidāciju izteikusi arī Augstākās izglītības padome, Rektoru padome, Latvijas Studentu apvienība, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Izglītības vadītāju asociācija, vairāku pašvaldību vadītāji, Latvijas Zinātņu akadēmijas izglītības ekspertu konsīlijs, Latvijas Pirmsskolas mūzikas izglītības asociācija, biedrība "Vasaras mūzikas sesija", Latvijas "Suzuki" asociācija, Latvijas Orķestru asociācija, skolas, pirmsskolas un interešu izglītības iestādes.

Kā ziņots, vienprātība par šāda soļa nepieciešamību un pārdomātību joprojām nav panākta.

IZM nav atkāpusies no pozīcijas, ka RPIVA likvidācija ir labākais iespējamais variants, lai koncentrētu līdzekļus un uzlabotu pedagoģisko izglītību Latvijā. Savukārt RPIVA aizvien uzsver, ka tā ir augstas kvalitātes augstskola, kas nodrošina labāko pedagoģisko izglītību un ka tās likvidēšana nenesīs pozitīvu rezultātu.

RPIVA rektore Daina Voita aģentūrai LETA trešdien norādīja, ka gadījumā, ja Ministru kabinets pieņems lēmumu likvidēt akadēmiju, augstskola varētu vērsties Satversmes tiesā (ST).

IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Ministrija solījusi, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Šadurskis iepriekš norādīja, ka tad, kad 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".