Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Bulduru Dārzkopības skolas jaunie izaicinājumi

PĀRBAUDE. Bulduru Dārzkopības vidusskolas mācību siltumnīcās agronome Laima Ozoliņa (no kreisās) kopā ar topošajām stādaudzētājām Kristīni Anci Jakupāni un Laimu Jansoni vērtē šī pavasara stādu kvalitāti © F64

Bulduru Dārzkopības vidusskola ir vienīgā un vecākā dārzkopju profesionālā skola, kur zinības var iegūt gan pamatskolas, gan vidusskolas beidzēji, gan arī aroda prasmes var apgūt pieaugušie tālākizglītības programmās un kursos. Kā dzīvo un darbojas mācību iestāde, var iepazīties, apmeklējot bagātīgo pasākumu klāstu. Tuvākie no tiem – Prakses diena 10. martā un Dārznieku diena 28. aprīlī.

Jauns statuss - jaunas iespējas

Bulduru Dārzkopības vidusskola no šā gada pāriet Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pakļautībā, nosakot, ka skola ir kapitālsabiedrība, kuras dibinātājs ir LLU. Šādu lēmumu galīgajā lasījumā pieņēma Saeima pērnā gada nogalē. «Tas nozīmē, ka mums jāceļ sava latiņa vēl augstāk,» uzsver skolas direktore Anta Sparinska. Tagad ar lepnumu varot teikt - viņas vadītā mācību iestāde ir piesaistīta augstākajai izglītībai, nevis ir vienkārši vidusskola, kur apgūt profesiju. «Tajā pašā laikā pamatlīmeni sagatavos šeit, Bulduros. Bet pluss ir arī tāds, ka šīs skolas beidzējiem augstākā izglītība būs vieglāk pieejama, jo profesijas pamatus viņi būs jau apguvuši. Varētu teikt tā, ka te iemācās praktiskos pamatus, bet augstskolā iet dziļākā līmenī, lai spētu analizēt procesus un redzētu sistēmu kopumā. Patlaban tiek strādāts pie programmu pārmantojamības, lai neveidojas pārrāvumi vai nav jāmācās viens un tas pats gan vidusskolā, gan augstskolā,» teic Anta Sparinska. Šobrīd te pēc pamatskolas beigšanas tiek uzņemti dārzkopības tehniķi, parka dārznieki, ēdināšanas un viesmīlības, kā arī ekotūrisma speciālisti. Ar Eiropas Savienības fondu finansējuma atbalstu nākamgad tiks veidota arī viengadīga grupa otrās profesionālās kvalifikācijas līmeņa dārzkopjiem. Protams, programmu piedāvājumā tiks sekots līdzi tam, kāds ir pieprasījums darba tirgū, norāda skolas direktore.

Cieša sadarbība ar nozari

Liels pluss skolai ir ciešā sadarbība ar nozari. Viena no saiknēm ir Bulduru Dārzkopības skolas attīstības biedrība, kurā darbojas gan skolas absolventi, gan šīs jomas speciālisti. Skolas direktore uzsver, ka ir pateicīga biedrības stiprajiem balstiem Ansim Birzniekam un Jānim Bērziņam, kuri visu laiku turot roku uz pulsa. «Ja nozare neteiktu to, ka Bulduri tai ir vajadzīgi, tad, visticamāk, mēs te vairs nebūtu. Jo uzņēmēju un lauksaimnieku paustais, ka viņiem vajadzīgi kvalificēti speciālisti ar laikmetīgām zināšanām, mums ir visbūtiskākais stimuls darbam,» apliecina Anta Sparinska, akcentējot to, ka šobrīd nozarē strādājošie, ņemot audzēkņus praksē vai pēc tam darbā, var būt pārliecināti - no šejienes aiziet labi sagatavoti jaunie profesionāļi. Biedrība šeit sanāk kopā reizi mēnesī, bet nu drīzumā būs arī kopsapulce, lai lemtu par padarīto un turpmāk darāmo.

Plašs pasākumu klāsts

Arī par 10. martā plānoto Prakses dienu, kurā gan ar dārzkopību, gan ar ēdināšanu saistītie uzņēmēji nāks un stāstīs, ko viņu vadītajā uzņēmumā var iemācīties un darīt, kas tiek sagaidīts no jaunajiem speciālistiem.

Tāpat nozīmīgs datums ir 28. aprīlis, kad Bulduros notiek Dārznieku diena. Tad skolēni un arī pieaugušie varēs uzzināt ne tikai par aroda iegūšanas iespējām, bet arī aplūkot skolas plašo saimniecību, tostarp plašo un skaisto 2500 kvadrātmetru lielo mācību siltumnīcu. Tā aprīkota ar vismodernākajām tehnoloģijām - ar klimata un laistīšanas vadības sistēmu, laistīšanas un mēslošanas, ēnošanas sistēmu, kā arī ar pludināmajiem galdiem. Šādu tehnoloģiju kompleksu ierīkošana vēl ir daudzu Latvijas dārzkopības siltumnīcu uzņēmumu nākotne. Dārznieku dienā skolā savu veikumu, darba stilu un iespējas demonstrēs dārzu labākie ierīkotāji, stādaudzētavas. Ar savu pieredzi un pārdomām dalīsies skolas absolventi. Šajā dienā varēs tikt pie praktiskiem padomiem un pašiem izmēģināt roku, piemēram, puķu pušķa izveidošanā vai koka stādīšanā. Tā būs arī iespēja redzēt modernākās ierīces, ar ko strādā dārznieki, arboristi, ainavu plānotāji, ēdinātāji un citi speciālisti. Tāpat paredzēts arī dziesmu festivāls, kurā piedalīsies kori, ansambļi un deju kolektīvi gan no tuvākām, gan tālākām skolām, papildinot šo dienu ar skanīgu akcentu.

Šovasar Bulduros ar SIA Onava atbalstu tiks rīkotas arī Puķu dienas, kad te sapulcēsies puķu audzētāji, uzzinot aktuālāko informāciju un citu pieredzi šajā jomā. Rudenī savukārt notiks tradicionālā Rudens stādu parāde vidusskolas pasniedzēju un audzēkņu izlolotajā dārzā.

Arvien jauni plāni

Anta Sparinska cer, ka šie pasākumi uzrunās gan skolēnus, gan pieaugušos, kuriem ir būtiski izprast dabas ritumu, kārtību un procesus, pašiem ar savām rokām veidot dzīvi daudzpusīgāku, veselīgāku un harmoniskāku, un pamudinās nākt un mācīties šeit dārzkopību, ēdināšanas pamatus vai kādas citas amata prasmes. Regulāros kursos un praktiskās nodarbībās aicina piedalīties visu vecumu interesentus, īpaši populāras ir floristikas nodarbības, dārzeņkopības un augļkopības kursi, it sevišķi nodarbības par augļu koku vainagu veidošanu. Skola plānojot arī veidot tādas programmas, kur var iegūt ne tikai zināšanas, bet arī profesionālo kvalifikāciju.

Attiecībā uz skolas plašajiem īpašumiem Anta Sparinska uzsver, ka tie tiks izmantoti, lai nodrošinātu studiju procesu, attīstītos un veiktu saimniecisko darbību. «Skolai pieder liela teritorija, bet mums ir arī gana lieli plāni. Ceru, ka ar katru uzņemto audzēkni un grupu tuvosimies savam mērķim un veidosim Jūrmalas vienu no vizītkartēm, ar ko varam lepoties paši, gan ikviens, kam patīk dabas skaistums, puķu krāšņums, interese par dārzkopību.».