Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pirmklasnieku pieteikšana skolās – bez ažiotāžas

© F64

Pieteikt pirmklasnieku mācībām skolā lielākajā daļā Latvijas nav īpašu problēmu – vecāki var pieteikt savu bērnu izraudzītajā izglītības iestādē. Tomēr dažās lielajās pilsētās topošo skolēnu plūsmu nākas regulēt ar pašvaldības saistošo noteikumu palīdzību. Aptaujātās vietvaras atzina, ka tas ļāvis izbeigt ažiotāžu un stāvēšanu rindās uz «prestižajām» skolām.

Rīgā šobrīd vecāki var savu bērnu pieteikt jau no piecu gadu vecuma vienā vai vairākās galvaspilsētas teritorijā esošajās mācību iestādēs (un arī vairākās izglītības programmās) visu gadu jebkurā darba dienā, ierodoties skolā personīgi vai nosūtot iesniegumu elektroniski, apstiprinot to ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu. To, kā to var izdarīt un kam iekļūšanai izglītības iestādē ir prioritāte, paredz Rīgas domes saistošie noteikumi, piemēram, nosakot, ka priekšroka ir bērnam, kura deklarētā dzīvevieta ir tajā mikrorajonā, kur izvēlētā skola, ja tur jau mācās brāļi un māsas vai strādā vecāki, skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde. Katras skolas direktors līdz 1. jūnijam nokomplektē klases, ņemot vērā pirms tam noteikto uzņemamo skolēnu skaitu. Piecas dienas pēc skolēnu saraksta sastādīšanas vecāki saņem atbildi e-pastā vai ierakstītā vēstulē. Noteikumi paredz, ka mikrorajonu «rāmis» nav jāievēro bērniem, kas apmeklēs speciālās vai mazākumtautību skolas (ukraiņu, baltkrievu, lietuviešu, igauņu, ebreju un poļu). I. Vilde norāda, ka šobrīd sagatavotas izmaiņas noteikumos, kurus vēl nav apstiprinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Grozījumi paredzot, ka priekšroka uzņemšanai 1. klasē būs šogad septiņus gadus sasniegušajiem.

Otrā lielākajā Latvijas pilsētā - Daugavpilī - uzņemšana notiek visu februāri (taču to var izdarīt arī vēlāk), un pieredze rādot, ka tad arī vairākums pirmklasnieku tiek pieteikti. Kopumā šogad varētu būt ap 800 skolas gaitu sācēju, teic Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Šogad pirmo reizi piedāvāta elektroniskā pieteikšanās, un no kopumā jau saņemtajiem 705 iesniegumiem šādā veidā uzrakstīti 156. Patlaban no 18 pilsētas izglītības iestādēm divās pirmās klases jau ir nokomplektētas (katrā pa divām paralēlklasēm), proti, Daugavpils 3. vidusskolā un Daugavpils Krievu vidusskolā - licejā. M. Isupova uzsver: lai vecāki nešturmētu tikai dažas skolas, noteikts, ka bērnu var pieteikt vienā skolā un priekšroka tiek dota tiem, kas dzīvo tuvāk tai. Tāpat tiek ierobežots uzņemamo skolēnu skaits, ņemot vērā klašu ietilpību un infrastruktūru. Pamatā tas nozīmē, ka klasē būs, sākot no 20 līdz 30 bērniem. Izglītības pārvaldes vadītāja spriež, ka arī šogad vismaz pa vienai pilnai klasei būs katrā pilsētas skolā un mazāk audzēkņu varētu būt tikai divās speciālajās skolās un poļu ģimnāzijā. Tas nozīmē, ka ne šogad, ne, visticamāk, nākamgad nevajadzēs lemt par kādas mācību iestādes slēgšanu.

Valmierā par šādiem noteikumiem vai ierobežojumiem galva neesot jālauza. «Nav ne rindu, ne problēmu, visiem bērniem vietas pietiks,» apliecina Valmieras Izglītības pārvaldes vadītāja Iveta Pāže, piebilstot, ka dati rāda: šogad pilsētas 1. klasēs mācības sāks ap 350 bērnu. Uzņemšana sākoties 1. martā un ilgstot pāris mēnešus. Katrs vecāks varot izvēlēties, kur labāk savu bērnu grib skolot - tas var būt tuvākajā mikrorajona mācību iestādē, bet var arī citur. Paralēlklašu skaits gan atšķiroties: abās Valmieras sākumskolās tās esot četras, Viestura vidusskolā - trīs, 5. vidusskolā - divas, bet 2. vidusskolā, kur mācības notiek bilingvāli, - viena klase.