Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

RPIVA studenti protestēs pret akadēmijas likvidāciju

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Šodien plkst.11.30 alejā pretī Ministru kabinetam Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) topošie deju un ritmikas skolotāji ar dejas performanci protestēs pret akadēmijas likvidēšanu.

Kā aģentūru LETA informēja RPIVA Studentu parlamentā, ar dejas performanci - protestu studenti vēla uzrunāt ministrus, kuri "kādā no februāra otrdienu valdības sēdēm balsos par vai pret mums". Performancē piedalīsies 40 RPIVA studentu.

Ar deju studenti vēlas paust protestu pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmumu likvidēt RPIVA. Studentu parlamentā uzsver, ka dejas un ritmikas pedagogi ir vīlušies IZM un nozares ministra Kārļa Šadurska (V) lēmumos un komunikācijā ar akadēmiju, kas liekot "apšaubīt ministrijā pie varas grožiem esošo kompetenci un objektivitāti augstskolu reformu jautājumos".

"Tā vien šķiet, ka ministrijai daudz vienkāršāk ir likvidēt vienu labu augstskolu, nekā pilnvērtīgi veikt savus darba pienākumus, analizējot programmas, datus, rezultātus, riskus un tādā procedūras kārtībā, kā to nosaka laba pārvaldība, demokrātija un likumība. Un ir skumji, ka valsts institūcija radījusi mūsos šādu rūgtumu," pauž RPIVA studenti.

Protests šoreiz tiks izteikt dejas valodā, skaidroja RPIVA studenti, paužot to, ko viņi redz no šī gada sākuma - ignoranci no amatpersonu puses, viņu spēju neklausīties, nedzirdēt, spēju uzgriezt mums muguras. "Bet viņi nevarēs aiziet no atbildības, jo mūsu ir daudz… mēs nāksim atkal," brīdina studenti.

Ar performanci studenti mēģinās parādīt, cik daudzpusīgus viņus attīstījusi RPIVA. "Akadēmijas mācībspēki ir spējuši radīt vidi, kādu nepiedāvā neviena cita augstākās izglītības iestāde Latvijā. Tieši šādu izglītību mēs vēlējāmies iegūt, uzsākot studijas. Tieši šo akadēmiju esam izvēlējušies saukt par savām otrajām mājām. Tā ir akadēmija, kur mēs, studenti, esam pilnveidojušies un vēlamies saņemt arī tās diplomu," pārliecināti studējošie.

Viņi uzsver, ka nav nepieciešams veikt nepārdomātus, saraustītus likvidācijas procesus, jo "koks, kurā iecērt, tik viegli vairs nesadzīst, un nav zināms, vai tas no šāda cirtiena vispār spēj atkopties".

"Vai tiešām Izglītības ministrija un valdība ir gatava riskēt ar tik sasteigtiem un nepārdomātiem risinājumiem?!" nobažījušies studenti, piebilstot, ka ar dejas performanci vēlas tikt saredzēti un saprasti! "Un tā kā ir Valentīndiena, tad mēs sakām - "Redziet un dzirdiet - mēs mīlam RPIVA!"" uzsver studenti.