Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Studenti vienojās neatbalstīt RPIVA likvidāciju

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijas Studentu apvienība (LSA) pēc ilgstošām diskusijām vienojās neatbalstīt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, aģentūrai LETA pastāstīja LSA prezidente Maira Belova.

Neskatoties uz to, ka sākotnēji studējošo pārstāvji pauda, ka kritiskas bažas studentiem RPIVA reorganizācijas procesā neesot saskatāmas, iepazīstoties ar izstrādātajiem dokumentiem LSA secināja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotajā rīkojumprojektā un anotācijā ir virkne nepilnību, kas studentiem neļaujot atbalstīt akadēmijas likvidāciju.

Belova skaidroja, ka viens no jautājumiem skar dotācijas. Patlaban no IZM sagatavotajiem dokumentiem izriet, ka RPIVA studenti, kas jau studē par valsts budžeta finansējumu, saglabās budžeta vietu, taču nav skaidrs, vai maksas grupā studējošie, iekļaujoties Latvijas Universitātē (LU), varēs pretendēt uz LU budžeta vietām augstu sekmju gadījumā.

Tāpat bažas rada tas, kādā veidā tiks pārņemtas tās RPIVA studiju programmas, kas jau tiek īstenotas LU. Neskaidrības saistās arī ar īpašām stipendijām un transporta kompensācijām, ko saviem studējošajiem piedāvā RPIVA. LSA nav skaidrs, vai uz ko līdzīgu varēs pretendēt arī tad, ja RPIVA tiks pievienota LU.

Belova norādīja, ka patlaban nav skaidrs, vai RPIVA studenti, kuri piedalās kādos projektos, to varēs darīt arī tad, kad RPIVA tiks pievienota LU, bet paši studējošie būs izvēlējušies studēt citur.

LSA atzinuma tekstu IZM iesniegs līdz šīs nedēļas vidum.

Kā ziņots, IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot Latvijas Universitātei (LU). Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Izglītības un zinātnes ministrija solīja, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka tad, kad aptuveni 2019.gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".