Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Dobeles Valsts ģimnāzija – viena no labākajām mācību iestādēm valstī

GUDRĀ PŪCE. Inese Didže ir lepna, ka ar kopējām pūlēm ir izdevies iegūt Draudzīgā aicinājuma fonda galveno balvu © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

2016. gada 16. novembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis tika pasniegtas Draudzīgā aicinājuma fonda Skolu reitings 2016 balvas. Dobeles Valsts ģimnāzija saņēma augstāko vērtējumu par izciliem sasniegumiem angļu valodas apmācībā, kā arī kopvērtējumā atzīta par labāko valsts ģimnāziju savā grupā, atstājot aiz sevis Siguldas un Madonas Valsts ģimnāzijas.

Tas nozīmē, ka Dobeles Valsts ģimnāzija kārtējo reizi ir apliecinājusi, ka ir tikpat augsti novērtēta pilsētu grupā kā Rīgas 1. Valsts ģimnāzija un citas tradicionāli augsti vērtētas mācību iestādes lielo pilsētu grupā.

Balva negaidīta, bet likumsakarīga

Dobeles Valsts ģimnāzijas direktore Inese Didže stāsta: «Mācību darbs ir galvenais skolu uzdevums, pēc kura rezultātiem vērtē skolas kopumā, veido dažādus reitingus, piemēram, Draudzīgā aicinājuma skolu reitingu. Tā mērķis ir Latvijā izveidot objektīvu vispārējās vidējās izglītības skolu vērtējumu, vadoties pēc centralizēto eksāmenu rezultātiem. Reitinga vadību īsteno Draudzīgā aicinājuma fonds un Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzija.

Pēc skolu gūtajiem rezultātiem centralizētajos eksāmenos vērtē katru mācību priekšmetu un skolas kopvērtējumā. Vērtē mācību priekšmetus: latviešu valoda, matemātika, angļu valoda, dabas zinātnes (bioloģija, fizika, ķīmija) un vēsture. Zinājām, ka par 2015./2016. mācību gadu esam nopelnījuši balvu par angļu valodas izcilu mācību darba organizāciju, bet līdz pat pēdējam brīdim nezinājām, ka arī kopumā esam visaugstāk novērtētā skola savā grupā.

Saņemot uzaicinājumu uz balvas pasniegšanas ceremoniju, bijām ļoti iepriecināti, jo zinājām, ka pēc absolūtajiem centralizēto eksāmenu rezultātiem esam tūdaļ pēc Rīgas lielajām skolām, tomēr Draudzīgā aicinājuma reitinga aprēķini tiek veikti nedaudz citādi. Ir ļoti patīkami apzināties, ka stāvam uz vienas skatuves ar ilglaicīgi labākajām un lielākajām Rīgas skolām.»

Savā ziņā šo balvu var nosaukt par likumsakarību, jo Dobeles Valsts ģimnāzija jau daudzus gadus īsteno kvalitatīvu mācību procesu, kas rezultējas ar augstiem audzēkņu sasniegumiem ļoti daudzās jomās. Vaicāta, kas ir šo panākumu pamatā, direktore uzsver: «Jāsaka paldies mūsu skolotājiem, interešu izglītības pedagogiem, visiem skolas tehniskajiem darbiniekiem, pašvaldībai, sadarbības partneriem, vecākiem un pašiem skolēniem par pašaizliedzīgu, sistemātisku un smagu darbu. Bez visu iesaistīto pušu atbalsta mēs tagad nevarētu būt tādi, kādi esam.»

Saspringts un radošs ārpusstundu darbs

Lai jaunais cilvēks izaugtu ne tikai ar labām teorētiskajām zināšanām izglītības programmā iekļautajos mācību priekšmetos, bet spētu uz pasauli paskatīties ar daudz plašāku skatienu un ieraudzītu tās plašumus, ar mācību stundām vien nepietiek. Ir vajadzīga daudzveidīga pieredze, ko var iegūt, līdzdarbojoties projektos, mākslas, mūzikas, sporta, dramaturģijas un citos pulciņos, piedaloties visdažādākajos konkursos, olimpiādēs un pieredzes apmaiņas braucienos. Lielu popularitāti skolēnu vidū ieguvis, piemēram, literātu pulciņš, kura ietvars paredz ne tikai literatūras padziļinātu apguvi, bet arī ļoti praktiski uzlabot savas literārās valodas prasmes. Skolēniem patīk spēlēt teātri, kas ir lielisks veids, kā ne tikai izlasīt vārdu, bet arī iemācīties to pareizi izrunāt un lietot praksē. «Šajā mācību gadā akcentēta Ādolfa Alunāna daiļrade - skolēni lasa, mācās un izspēlē ludziņas. Sākumā nav vienkārši iemācīties runāt ar Alunāna vārdiem - daudziem tas ir ļoti grūti, bet tā ir pieredze, kas noderēs visu mūžu. Svešvalodu nedēļā ārzemju autoru ludziņas iestudēja arī angļu, vācu un krievu valodā. Tāpat jauniešiem ir iespēja ievingrināt roku rakstīšanā. Jāatzīmē, ka viens no nesenajiem absolventiem Reinis Vējiņš tagad studē dramaturģiju.»

Kā viens no eksakto zinātņu popularizēšanas instrumentiem tiek izmantots jauno fiziķu pulciņš, ko vada bijušais ģimnāzijas absolvents, tagadējais LU students Jānis Darčiks.

«Mēs stundām varētu stāstīt un rādīt, ko visu pagūst mūsu skolēni - mums ir lieliski kori «Sadziedis» un «Dzirkstele», puišu ansamblis KPTT, meiteņu ansambļi «Rota» un «Vēja spārni», deju kolektīvi «Solis» un «Vērdiņš», ģitāristi, sportisti. Uzdrošinos teikt, ka mūsu skolēni ir lieliski visās jomās. Savukārt mūsu, ģimnāzijas, uzdevums ir nodrošināt viņiem iespēju izpaust un attīstīt savas spējas viņus interesējošās jomās,» saka direktore.