Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LIZDA prasīs apturēt RPIVA reorganizāciju

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības augstskola (RPIVA) pieprasīs apturēt augstskolas reorganizāciju.

Kā šodien pēc LIZDA, RPIVA un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) tikšanās žurnālistiem sacīja pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, augstskolas reorganizācijas pretinieki vērsīsies pie virknes institūciju ar lūgumu nepieļaut šo procesu.

LIZDA un RPIVA ieskatā ir jāveido darba grupa, kuras uzdevumam būtu jābūt konkrēta un detalizēta plāna izveidei.

Arodbiedrība kopā ar akadēmiju plāno vērsties pie Augstākās izglītības padomes, Rektoru padomes, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Latvijas Studentu apvienības un Saeimas frakcijām. Tāpat RPIVA reorganizācijas apturēšanu tik mēģināts panākt, uzrunājot Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Pie minētajām personām un institūcijām LIZDA vērsīsies ar pieprasījuma vēstuli, kurā norādīs uz IZM piedāvātā reorganizācijas plāna nekorekto uzsākšanas gaitu, vienlaikus uzsverot, ka LIZDA nav pret reformām, bet metodēm, kā reformas tiek realizētas.

LIZDA aicinās IZM sadarbībā ar sociālajiem partneriem un augstākās izglītības īstenošanā iesaistītajām pusēm izstrādāt skaidrus kritērijus augstākās izglītības iestāžu reorganizācijai, kas būtu balstīti uz nopietnu, nesasteigtu un caurspīdīgu augstākās izglītības sistēmas, studiju programmu un augstākās izglītības iestāžu darbības izvērtējumu, raugoties no Latvijas tautsaimniecības un interešu perspektīvas.

Arodbiedrības valde šodien lēma sasteigtas un nepārdomātas RPIVA reorganizācijas gadījumā sasaukt LIZDA Padomes ārkārtas sēdi, kurā vajadzības gadījumā lemt par tālāko rīcību, aizstāvot RPIVA LIZDA biedru intereses..

LETA jau ziņoja, ka IZM ir nolēmusi ar 2017.gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Tāpat vēstīts, ka RPIVA pārstāvji neieradās uz pirmdien plānoto tikšanos ar IZM speciālistiem, lai pārrunātu augstskolas reorganizāciju. RPIVA rektore Daina Voita norādīja, ka saskaņā ar likumu, lēmumu par augstskolu reorganizāciju pieņem Ministru kabinets pēc ministra ierosinājuma. Rektore uzskata, ka tas nav noticis un likumdošanas vara tiek ignorēta, līdz ar to augstskolas pārstāvji šodien ar IZM netiksies.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa jau norādījusi, ka RPIVA vadības lēmums neierasties uz sarunām neapturēs augstskolas reorganizācijas plāna virzību.

RPIVA rektore arī izteikusies, ka runas klīst arī par citu augstskolu reorganizāciju. Taujāta, vai IZM iecere par RPIVA reorganizāciju viņai bija jaunums, Voita aģentūrai LETA norādīja, ka oficiāli tas bijis jaunums, tomēr runas klīdušas jau vairākus gadus, tai skaitā arī par citām augstskolām. Rektore gan izteicās, ka "baumas ir baumas" un "par jebkuru lietu var baumot".

Šodien IZM eksperti plāno tikties ar RPIVA reorganizācijā iesaistītajām augstskolām.