Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Augstskolu reorganizācijā – katrs pats par sevi

© foto.lu.lv

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) vēl nav atmetusi cerību reorganizācijas procesu ievirzīt demokrātiskās sliedēs. Lai gan akadēmija un Latvijas Universitāte (LU) sākotnēji it kā apvienoja balsis pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plāniem, šobrīd LU paziņojusi, ka tos atbalsta. Savukārt IZM pieturas pie iemītās takas un tuvākajās dienās plāno virkni tikšanos ar RPIVA reorganizācijā iesaistītajām augstskolām.

Vēl 9. janvārī izskanēja informācija, ka LU, atbalstot RPIVA, «atteikusies piedalīties izglītības sistēmas reorganizācijā», tomēr izrādās - tā esot tikai akadēmijas vadības interpretācija. Rektors Indriķis Muižnieks uzsver, ka «LU atbalsta IZM nostāju par skolotāju izglītības reorganizāciju Latvijā, jo, tikai apvienojot spēkus, būsim stiprāki, kā arī spēsim nodrošināt profesionālās pilnveides sistēmas sakārtošanu Latvijā». Lēmums par RPIVA reorganizēšanu esot pārmaiņu signāls, un rektors paredz, ka sāksies ļoti smags konsultāciju process starp visām iesaistītajām pusēm, lai panāktu spēcīgu pedagoģijas studiju programmas izveidi un studiju kvalitātes uzlabošanu.

Lai gan RPIVA vadība neieradās uz 9. janvārī noteiktajām sarunām ar IZM, tas nebūt nenozīmējot, ka augstskola boikotēšot tās vispār. Akadēmijai neesot bijis pieņemams tas, ka tikšanās plānota teju formāla, jo manta un programmas jau sadalītas. «RPIVA ir pārliecināta, ka nepieciešams apturēt līdzšinējo nedemokrātisko pedagoģiskās izglītības reorganizācijas kursu, visu sākot no sākuma - proti, kvalitatīvas diskusijas visu iesaistīto pušu starpā. Ir absurdi mehānisku augstskolu likvidēšanu un pievienošanu citām pasludināt par reformām, jo patiesas reformas nozīmē optimālas sistēmas ieviešanu, kas ļauj ar iespējami mazākiem resursiem panākt pēc iespējas labāku kvalitāti un maksimālu pieejamību. Šā mērķa īstenošanai būtiska ir augstskolu stratēģiskās specializācijas saglabāšana, uz ko savā pētījumā norādījusi arī Pasaules banka,» uzsver RPIVA pārstāve Ilze Tumulkāne. Lai mēģinātu procesu ievirzīt normālās sliedēs, augstskola 16. janvārī aicinot uz apaļā galda diskusiju visas augstākās pedagoģiskās izglītības attīstībā ieinteresētās puses.

Savukārt IZM informē, ka šonedēļ tai notiks tikšanās ar visām RPIVA reorganizācijā iesaistītajām augstskolām: šodien - ar LU un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, 12. janvārī - ar Banku augstskolu, Rīgas Tehnisko universitāti un reģionālajām augstskolām. Šajā sarunā aicināti piedalīties arī to pašvaldību pārstāvji, kurās atrodas RPIVA filiāles.

Jāpiebilst, ka negaidītais RPIVA un Latvijas Universitātes (LU) apvienošanas plāns satraucis ne tikai nozari, bet arī valdības vadītāju Māri Kučinski. Izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim nosūtītajā rezolūcijā premjers aicinājis sniegt informāciju par plānotajām izmaiņām augstākās izglītības iestādēs. Informācija premjeram jāsniedz līdz 16. janvārim. Publiskajā telpā M. Kučinskis arī paudis, ka noteikti jāsaglabā RPIVA studiju programmu pieejamība reģionos.