Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Teicami apliecina savas profesionālās iemaņas Eiropas mērogā

PLECU PIE PLECA. Ieva Blūma un Kate Stroža, kas pārī startēja modes tehnoloģijās, ar konkursa uzdevumiem tika galā teicami – rezultātā godpilnā 2. vieta Eiropas mērogā © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Ievas Blūmas un Kates Strožas ceļi krustojās Eiropas jauno profesionāļu meistarības konkursā EuroSkills 2016 – viņām abām bija jāapliecina prasmes un zināšanas savā izvēlētajā profesijā (apģērbu modelētāja un izgatavotāja), turklāt konkursā jāstartē kā vienotai komandai. Viņām tas izdevās lieliski – meitenes ieguva 2. vietu. Šajā specialitātē viņas saredz sevi rosāmies arī nākotnē.

Veiksmīgi sastrādājās

Ieva modes knifiņus ir apguvusi Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā, bet Kate šo jomu izzina Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā Saules skola.

Pagājušā gada decembrī Kate un Ieva bija nacionālā jauno profesionālās meistarības konkursa laureātes un pēc pusgada treniņiem un mācību perioda, piedaloties starptautiskā konkursa atlases kārtās, parādīja labāko sniegumu, un tika iekļautas Latvijas komandā.

Pieredze dažos citos konkursos jau bija. «Man patīk piedalīties konkursos - tas ļauj pierādīt sevi, savas iemaņas,» norāda Ieva.

Sacensības notika Zviedrijā un ilga trīs dienas, kuru laikā caur dažādiem uzdevumiem tika pārbaudīta jauniešu profesionālā sagatavotība. Piemēram, pirmajā dienā Ievai bija jāsašuj bikses, Kate tikmēr zīmēja dizainu trīs vestēm un biksēm. «Tika iedota kaste ar materiāliem, kuri jāizmanto. Daudz bija jāimprovizē,» atceras Kate. Otrajā dienā Ievai bija jāizmodelē datorā veste, ko iepriekšējā dienā bija uzzīmējusi Kate. Veste bija arī jāpiegriež un jāsašuj. Tas bija kopdarbs, kas tapa septiņu stundu laikā. Savukārt trešajā dienā bija veikums jāprezentē. «Mūs vienoja mērķis - iegūt pēc iespējas labāku rezultātu, tāpēc mums izdevās labi sastrādāties. Sadalījām uzdevumus un strādājām,» teic Kate. Abas jaunietes atzīst, ka klusībā, protams, cerējušas uz medaļām, tāpēc centušās no visas sirds. Pašā apbalvošanas ceremonijā gan sanācis neliels misēklis - tika nosaukta valsts, kura nemaz nepiedalās, tāpēc Kate ar Ievu sākotnēji nemaz nesaprata, ka jādodas pēc medaļām. Tikai tad, kad ekrānā parādījās viņu vārdi, abas priecīgi uzgavilējušas, ka mērķis īstenots. Arī konkurenti esot parādījuši labu sniegumu, tāpēc līdz pēdējam brīdim nebija skaidrības, kas kāps uz goda pjedestāla. Viņas ieguva arī nomināciju Best of the Nation.

Pārdomāta profesijas izvēle

Kate un Ieva ar savu profesijas izvēli ir apmierinātas - tas bija pārdomāts un plānots solis. «Mana mamma un omīte ir šuvējas, un kopš bērnības man šujmašīna bija kā rotaļlieta. Skaidri zināju, kādā profesijā vēlos strādāt,» stāsta Ieva. Kates ceļš līdz specialitātei bija nedaudz savādāks: «Apģērbu dizainerus biju redzējusi filmās, žurnālos - redzētais un dzirdētais mani aizrāva, bet personīgi nepazinu nevienu šīs profesijas pārstāvi. Taču pēc 9. klases absolvēšanas sapratu, ka gribu šo specialitāti iepazīt tuvāk un ka ir jāizvēlas tas, kas patiesi interesē,» akcentē Kate.

Abas vēl turpina savu izglītošanās procesu, bet, pavērtējot iespējas darba tirgū, jaunietes ir pārliecinātas, ka opciju ir daudz - galvenais esot centība. Ieva apsver iespēju dibināt pati savu uzņēmumu, bet Kate domā, ka nenāktu par skādi modes tehnoloģijas pastudēt arī ārvalstīs.

Medaļu birums

Kopumā Latviju EuroSkills 2016 šogad pārstāvēja divpadsmit profesionālo skolu audzēkņu un kopā tika iegūtas deviņas medaļas: skatlogu noformētāja Linda Vilka, mēbeļu galdnieks Reinis Gusts un lauksaimniecības tehnikas mehāniķis Krišjānis Jurāns ieguva bronzas medaļu. Medaļas par izcilību savukārt saņēma pavāre Kristiāna Šteinfelde, grafiskā dizainere Anete Aizbalte, elektriķis Andis Lācis un web lapu dizainers Igors Novickis. Latvijas komanda 28 valstu konkurencē pēc vidējo punktu skaita kopvērtējumā ieguva augsto astoto vietu.

«Ar katru gadu šīs sacensības kļūst aizvien sarežģītākas un augstākas savās prasībās, jo valstu konkurence, darba apjoms un sarežģītības līmenis palielinās. Latvijas komandas sasniegumi konkursā EuroSkills 2016 ir izcili, jo deviņi no divpadsmit konkursantiem ir ieguvuši medaļas. Ar šādu starptautisku konkursu palīdzību mēs veicinām konkursantu izcilību un veidojam nākotnes projekcijas viņu tālākajā karjerā. Tikpat svarīga loma ir arī ekspertiem, kuri var izplatīt tālāk informāciju par tehnoloģiju attīstību un nākotnē nepieciešamajām prasmēm,» atzīst Latvijas komandas vadītāja, WorldSkills Europe valdes locekle un Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās.