Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šadurskis turpinās reformas izglītībā

© F64

Nodemonstrējot koalīcijas spēku, ceturtdien tā nosargāja Kārļa Šadurska Izglītības un zinātnes ministrijas portfeli. Pret Saskaņas ierosināto ministra demisiju nobalsoja 57 deputāti, atstājot opozīcijas 35 mandātus mazākumā.

Neraugoties uz solidāro opozīcijas balsojumu, ne visi tās deputāti piekrīt Saskaņas apgalvojumam, ka K. Šadurskis nespēj tikt galā ar ministra pienākumiem un viņa profesionālās spējas neatbilst augstā amata prasībām. Arī opozīcijas vidū ir cilvēki, kas uzskata, ka viņš ir viens no labākajiem izglītības un zinātnes ministriem, kādi Latvijai bijuši, taču, ņemot vērā, ka opozīcijas partijas nav atbalstījušas Māra Kučinska valdību un frakciju disciplīnu, šiem politiķiem nācies balsot pret savu pārliecību.

Pieprasījumu par neuzticības balsojumu parakstīja desmit Saskaņas deputāti, kas kritizē K. Šadurska veikto pedagogu atalgojuma sistēmas reformas rezultātus un iniciatīvu vienkāršot pedagoga atlaišanu no darba, ja skolas vadība uzskata, ka tas ir nelojāls valstij. Sakot savu aizstāvības runu, K. Šadurskis atklāja, ka necer uz popularitāti šajā amatā, taču vēlas savu pilnvaru laikā izdarīt maksimāli daudz laba. Skaļāko kritiķu vēstījumus, izmantojot Mihaila Bulgakova varoņa romānā Meistars un Margarita teikto, ministrs nodēvēja par meliem. «Te mums atkal ir darīšana ar tā saukto melošanas gadījumu,» citējot Fagotu, teica ministrs.

Kolēģi aizstāvēja arī Vienotības Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa, kura uzsvēra, ka politiķi, kas kaut ko maina, parasti riskē ar savu politisko karjeru, un spēja veikt reformas ir ļoti pozitīvs apliecinājums politiķim. Turklāt Latvijā uz vienu skolotāju ir deviņi skolēni, kamēr Igaunijā un Somijā uz pedagogu ir 12 audzēkņu, tāpat arī jaunu pedagogu trūkums un citi faktori liecina, ka izglītības sistēmā nepieciešams veikt pārmaiņas.

Netika aizmirsts pieminēt senos Saskaņas grēciņus. S. Āboltiņa retoriski vaicāja, kāpēc pret pārmaiņām iestājas Saskaņa, kura savulaik atbalstīja referendumu par krievu valodu kā otro valsts valodu, nenosodīja Krievijas agresiju Krimā un tik ļoti cīnījās par tikumību. «Kāpēc mēs ilgu laiku vērojām šo Kremļa inscenēto un skaisti sagatavoto inscenējumu, kādā veidā soli pa solim tika degradēts tas, ko dara Kārlis Šadurskis, kas ir rezultējies šobrīd šajā demisijas pieprasījumā? Arī šeit droši vien katram ir atbilde,» akcentēja politiķe.

Tikmēr Latvijas Reģionu apvienības deputāte Inga Bite debatēs atgādināja - K. Šadurskis iepriekš solīja, ka nevienam skolotājam algai pēc reformas nevajadzētu samazināties, taču atsevišķās skolās atsevišķiem pedagogiem atalgojums ir samazinājies. Politiķe norādīja: jebkurš no pedagogiem, kuriem atalgojums ir samazinājies, par to var vērsties tiesā. Atsaucoties uz piedāvātajiem pedagogu lojalitātes grozījumiem, I. Bite sacīja, ka ministrs nav lojāls pret Latvijas pedagogiem un ministra pieeja nav pareiza, tāpēc arī Saeimai ir tiesības viņu atlaist.