Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Rīgas pedagogu pakāpju lielie mīnusi

© F64

Rīgas dome noraida tai adresētos izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska pārmetumus par «dīvainībām mērķdotācijas pārdalē» un nesakārtoto skolu tīklu. Finansējums sadalīts, ievērojot likumu, un trim valsts ģimnāzijām nebūt nav noņemti 10 000 eiro, bet krietni mazāk. Turklāt lielāko negatīvo iespaidu uz valsts ģimnāziju pedagogu algām atstājusi kvalifikācijas pakāpēm paredzētās naudas apcirpšana.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments vērš uzmanību, ka valsts mērķdotācija tika pārdalīta arī citos gados, kā to pieļāva un pieļauj (līdz 10%) Ministru kabineta (MK) noteikumi. Rīgas pašvaldība, pārdalot valsts mērķdotācijas finansējumu, 2,1% no mērķdotācijas paredz pedagogu aizvietošanai un slimības lapu apmaksai, 0,87% tiek novirzīti ilgstoši slimojošo skolēnu apmācībai mājās un tikai 1,12% - pārdalei skolām, kā to atļauj arī MK noteikumi. Valsts, ieskaitot mērķdotācijas skolām, iepriekšminētās pozīcijas neparedz. Tādēļ pašvaldība, pārskaitot finansējumu skolām, tās norāda. Departamenta aprēķini rāda, ka no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas citām skolām par labu ir pārdalīti 990 eiro, no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas par labu citām skolām pārdalīti 742 eiro, bet no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas - 754 eiro. Savukārt pedagogu kvalitātes pakāpju apmaksai valsts šīm skolām ir piešķīrusi mazāk nekā iepriekš: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija ir saņēmusi par 1403 eiro mazāk, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija - par 492 eiro, bet Rīgas Valsts 3. ģimnāzija par 393 eiro mazāk. (Visām piecām Rīgas valsts ģimnāzijām pedagogu kvalitāšu pakāpju apmaksai valsts kopumā piešķīrusi par 3771 eiro mazāk mēnesī nekā līdz šim.) Turpretī no Rīgas pašvaldības budžeta šīm skolām septembrī ir piešķirts papildfinansējums: Rīgas Valsts 1. ģimnāzijai 2934 eiro, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijai - 2499 eiro, bet Rīgas Valsts 3. ģimnāzijai - 2820 eiro.

Departaments akcentē, ka publiskajā telpā ir izskanējis nepamatots viedoklis par nesakārtotu Rīgas skolu tīklu. Tas nav tiesa. Kopš 2009. gada 19 skolas slēgtas, bet 21 - reorganizēta.

Rīgas skolu tīkla pilnveides plāns īstenots, ņemot vērā šādus principus: skolu reorganizācija, apvienojot administrācijas; skolu pārvietošana, atbrīvojot ēkas, kas nav paredzētas skolu funkcijām; privātīpašumā esošo ēku atbrīvošana; pirmsskolas izglītības grupu vai pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas centru atvēršana pie skolām, pirmsskolas izglītības iestāžu vajadzībām celto ēku izmantošana saskaņā ar to pamatfunkcijām.